solid
Bonde Ken Olsen i velkjent driv på Gråtass'n og en god gjeng fornøyde barn i hengeren. Foto: Bondegården i RådeBonde Ken Olsen i velkjent driv på Gråtass'n og en god gjeng fornøyde barn i hengeren. Foto: Bondegården i Råde

Derfor elsker jeg Råde - Ken Olsen fra Bondegården i Råde

Helt siden 1992 har Ken og Hilde Westeng Olsen drevet åpen bondegård i Råde, og de har ingen planer om å gi seg. Nå kommer de som var barn for 30 år siden med sine egne barn for å besøke dyra på gården, oppleve gråtasskjøring, ponniridning og avslutte med varme vafler i kafeen.

Det var ikke gitt at ekteparet skulle utvikle en av de mer populære helgedestinasjonene i distriktet da de tok over gården til Hildes familie på 90-tallet. Begge var i fulle jobber, han innen salg og senere som markedsrådgiver og hun som lærer innen formgivningsfag, men med felles kreativ kraft pønsket de på hvordan de kunne få gjøre enda mer ut av gården, samtidig som det skulle være autentisk. Resultatet ble at de åpnet gården for allmenheten alle helger året rundt, samt ekstraåpent i forbindelse med påske- og sommerferie. 

LES OGSÅ: Derfor elsker jeg Råde - Linda Fredriksen i Råde Bakeri

- Hos oss skal små og store få oppleve et trivelig gårdsmiljø, komme tett på dyrene, kjøpe en vaffel eller is i kafeen og finne noe spennende i gårdsbutikken med, leker, naturprodukter, gave- og interiør artikler mm. Slik har det vært siden starten og slik har vi tenkt å la det være, til tross for at det føles som verden rundt oss raser videre, forklarer Ken med et smil.

En vanlig søndag på Bondegården i Råde er preget av mye folk og hyggelig gårsstemningEn vanlig søndag på Bondegården i Råde er preget av mye folk og hyggelig gårsstemning

Hvordan er det å drive 
næringsvirksomhet i Råde? 

- Det er veldig fint å drive næringsvirksomhet her, med gode tilretteleggelser fra kommunen. Vi har en del gårdsarrangementer, blant annet barnebursdager hvor vi har et konsept med grilling i lavoen, skattejakt, gråtasstur og ponniridning for å nevne noe. Dette er mest populært for de som er 3-8 år, men vi har også både over og under dette.

LES OGSÅ: Derfor elsker Tommy i den Lille Kokosbollefabrikken Råde

Tidligere arrangerte ekteparet også mye kursvirksomhet for både bedrifter og fotballag, men dette er tonet ned de siste årene for å fokusere på kjernevirksomheten.

- Vi har også arrangementer som er litt utenom, blant annet stelte vi i stand et skreddersydd opplegg for en 70-åring som hadde invitert familien til gården som en overraskelse. Da hentet jeg dem på togstasjonen med traktoren og kjørte ned til gården hvor vi hadde en veldig trivelig dag sammen. Det var minneverdig!

- Hva føler du kjennetegner typiske Råde-folk? 

- Råde er en liten bygd selvom det bor noen tusen her, men forholdene er små både når det gjelder geografisk og "mental" avstand. Her er vi på fornavn med de aller fleste, være seg enten folka på nærbutikken eller ordføreren. Man vet knapt nok hva han heter til etternavn, sier Ken med glimt i øyet.

Ekteparet ser mange fordeler ved å bo i en mindre bygd, samtidig som man har alle godene ved å være såpass nærme nabobyene med tanke på enda flere tilbud.

- Råde er veldig sentralt på alle mulige måter, samt at du har et godt nærtilbud. Nå kommer jo også vinmonopolet etterhvert og kompletterer tilbudet på en god måte.

Bondegården i Råde er blitt et kjent og kjært tilbud for mange barnefamilier rundt i distriktet. Foto: Bondegården i RådeBondegården i Råde er blitt et kjent og kjært tilbud for mange barnefamilier rundt i distriktet. Foto: Bondegården i Råde

- Hva er det folk utenfra ikke vet om bygda? 

- Vi har bygd et av de flotteste BMX-anleggene i Europa i Råde som stod ferdig i 2016. Det finnes faktisk bare dette og et anlegg til i tilsvarende størrelse, og da snakker vi et anlegg som kan arrangere alt fra lokale løp til større  løp som NM, Nordisk og Europamesterskap, i tillegg til internasjonale løp som verdenscup. Vi hadde et budsjett på 16 millioner, i tillegg til stor dugnadsinnsats og et velvillig næringsliv som støttet oss på mange måter.

Ken og Hilde har to sønner som begge har elsket idretten siden de var små og utallige timer er lagt ned gjennom årene på kjøring, trening, dugnader med mer. Vi har vært Europa rundt på cuper og mesterskap. Samt Australia i forbindelse med VM, som nok var nok den lengste turen. Det store engasjementet smittet over på foreldrene og sammen med andre ildsjeler har de sørget for å virkelig sette Råde på BMX-kartet.

LES OGSÅ: Derfor elsker jeg Råde - bobilforhandleren Thorleif Norum

- Da gutta våre startet med BMX var Vestlandet den største basen for BMX i Norge med stort miljø, blant annet grunnet DBS som var de første til å dra BMX inn til Norge. Men det var her hele eliten med landslagstrenere også holdt til. Vi ville gjøre noe med dette og fikk med god drahjelp startet en egen linje for BMX på Wang Toppidrett i Moss, som senere flyttet til Fredrikstad.

De har også på nært hold fulgt den lokale utviklingen hvor det først ble anlagt bane i Saltnes, før anlegget i Råde etterhvert kom på plass. 

- Vi har hatt et bra miljø med mange ildsjeler og et veldig bra voksenmiljø hvor folk virkelig trår til og tar ansvar for at ting skal skje. BMX er en ganske fersk idrett i Norge, og den første banen i Råde ble bygget i Saltnes i 1998 . Den store banen på Karlshus stod ferdig i 2016. Her har det vært mange store nasjonale og internasjonale løp.

Ken har selv holdt på med BMX racing siden 1998, og vært med som kiosk ansvarlig, banemannskap, leder, sportslig leder og senere også verv innen sykkelforbundet. Pr idag holder han på med salg og markedsføring av det meste innen sykler og utstyr til BMX miljøet i Norge, og firmaet hans BMX Østfold er nå den største på området. Alt dette skjer fra nabogården til Strømnesåsen.

 Fra EuropaCup-løpet på Råde BMX Arena for noen år siden. Foto: Ken Olsen Fra EuropaCup-løpet på Råde BMX Arena for noen år siden. Foto: Ken Olsen

- Hva vil du trekke frem som det beste ved Råde? 

- Råde er veldig sentralt på alle mulige måter. Nærheten til naturen med skog og mark, samt vansjø på den ene siden og Oslofjoren på den andre siden. Vi har nærbutikker som har det aller viktigste, samt den korte veien til både nabobyene, E6 og toget. Nå kommer i tillegg gang- og sykkelstien i nær fremtid som gjør at sykkelstien går hele veien til Saltnes. Det vil si, vi er i hvertfall nærmere en løsning nå enn vi noengang har vært! Spørsmålet er om endringen fra Viken til Østfold kan få noen innvirkning.

LES OGSÅ: Derfor elsker jeg Råde - Byggevareforhandleren Anders

- Hvilke tanker gjør du deg om det kommende boligprosjektet på Strømnesåsen? 

- Vi er positive til prosjektet med tanke på at det vil bli flere innbyggere og skattebetalere, mens utfordringene med skole- og barnehageplasser og aldershjem, regner jeg med at kommunen tar ansvaret for. Da blir det bra. Strømnesåsen er bare et par kilometer unna gården vår, og her på landet regnes jo dette som naboer. Så dette blir sikkert bra og noe vi er positivt til, avslutter Ken Olsen.