Thorleif Norum er ekte Råde-gutt og driver i dag Norum Bobilgården med stor suksessThorleif Norum er ekte Råde-gutt og driver i dag Norum Bobilgården med stor suksess

Derfor elsker jeg Råde – Bobilforhandleren Thorleif

Thorleif Norum er født og oppvokst i Råde, og kjent for de fleste i bygda gjennom sitt virke og engasjement. I 2013 startet han opp familieforetaket Norum Bobilgården og var med det først ute i Norge med å spesialisere seg på å selge bobiler for private eiere. Vi har pratet med Thorleif om hvordan det er å drive forretning her og hva han verdsetter mest med Råde.

Med allsidig erfaring fra Fredrikstad Blad, som senterleder i Torvbyen og salgserfaring fra både bank- og caravanbransjen, er det en rutinert Råde-kar som driver familieselskapet med over 100 millioner i omsetning. I år fyller de for øvrig 10 år og planlegger markeringer.

LES OGSÅ: Derfor elsker jeg Råde - Linda Fredriksen i Råde Bakeri

Hvordan er det å drive butikk i Råde?

- Fra et næringsståsted vil jeg si at det hele veien har vært et veldig positivt samarbeid med kommunen med tanke på etableringer osv. De har vært på JA-siden hele veien og stilt opp når vi har hatt spørsmål. Det setter vi stor pris på, understreker Thorleif.

Norum Bobilgården selger bobiler for private eiere og er størst i Norge på dette. Noe av suksessen tilskrives Rådes sentrale beliggenhet, samt det gode samarbeidet i bygda.

- Vi ligger veldig godt plassert med nærheten til E6 og kort vei til alle som er på inn- eller utfarten til Europa.  Det er supert med tanke på at vi har kunder fra hele landet. I tillegg er vil jeg fremheve konseptet «Bobilbygda Råde» som er et samarbeid med andre aktører i Råde. Folk som er på utkikk etter bobil besøker gjerne flere aktører, og det at vi har flere andre alternativer i umiddelbar nærhet er perfekt. Så dersom en interessent ikke faller for bobilene vi har, så foreslår vi en tur til de to andre også. Det nyter både vi og kundene godt av.

Norum er også majoritetseier i selskapet Fuktfritt AS som ble etablert i 2021, og som holder til i nye lokaler på Åkebergmosen. Her behandles bobiler med skader fra krasj eller fuktproblemer, og allerede etter ett år er de 6 ansatte og omsetter for 4 millioner.

LES OGSÅ: Derfor elsker Tommy i den Lille Kokosbollefabrikken Råde

Hva kjennetegner typiske Råde-folk?

- Jeg er som nevnt oppvokst i bygda og har gått på alt fra søndagsskolen og juletrefestene på Bøndernes hus til barne- og ungdomsskolene, samt vært aktiv i bondemiljøene i bygda siden jeg er fra gård selv. Jeg kjenner Råde godt, men i dag er det nok litt vanskeligere å si hvem som er den typiske Råde-beboeren.

Eksempelvis er Saltnes og Tomb i ferd med å bli det største området i bygda og har fått veldig mange innflyttere. Tradisjonelt har de fleste innflytterne kommet i forbindelse med jobb på flyplassen, men dette har nok dreiet over til Råde-bedriftene og pendlere.

Hva er det folk utenfra ikke vet om bygda?

- Det som kanskje ikke folk flest vet så mye om er at vi har en veldig spennende historie, både av eldre og nyere dato. Fra den svært gamle historien tenker jeg på Vrangben som ligger idyllisk til ved Oslofjorden og inngangen til Krogstadfjorden. Her er det fjellformasjoner som er 1500 millioner år gamle, og dermed langt eldre enn eksempelvis Saltholmen (ca 1000 millioner år) og Sletterøyene (ca 400 millioner år).

LES OGSÅ: Derfor elsker jeg Råde - Byggevareforhandleren Anders

Det er ingen tvil om at lokalhistorie er et tema som Thorleif er genuint opptatt, og han har satt seg godt inn både eldre og nyere historie.

Fra nyere tid så er historien rundt Tomb Gods, som i dag er jordbruksskolen, også veldig spennende. Godset har røtter tilbake den katolske kirken på 12-1300 tallet. Fra 1300-tallet har det vært en rekke ulike godseiere, gjerne krigførere som eide landet. Når danskene regjerte satte de gjerne inn tyske offiserer til å styre. Barthold Heinrich von Lützow er en slik person, og han kjøpte også Råde Kirke og bygde et eget gravkapell. Mange av gårdene rundt her var da husmannsplasser tilknyttet Tomb, forteller Thorleif.

Også hans egen gård har en historie som strekker seg langt tilbake i tid, og har vært eid av en rekke ulike personer opp gjennom årene.

- Navnet Norum har nedtegninger tilbake til ca år 800, mens min familie har eid gården i ca 115 år. Så jeg er fjerdegenerasjon på gården, mens datteren min blir 5.generasjon. 

På kontoret har de flotte, store lokaler som ofte brukes til diverse kundearrangementerPå kontoret har de flotte, store lokaler som ofte brukes til diverse kundearrangementer

Hva vil du trekke frem som det beste ved Råde?

- Den sentrale plasseringen mellom byene, og nærheten til både sjøen og innsjø. Vi har også den korte veien til både Kalnes og sykehuset i Moss, ligger perfekt til for pendling med tanke på beliggenheten så tett på de store transportårene med E6 og toget.

Ettersom Norum er en av de større næringsaktørene i Råde er forholdet til kommune og administrasjon også av betydning. Og Råde Kommune lever opp til sitt gode rykte.

- Fra et næringsståsted vil jeg som nevnt si at det har vært veldig positivt fra kommunens side med tanke på etableringer og lignende. De har vært på JA-siden hele veien og stilt opp når vi har hatt spørsmål. Plutselig kommer ordfører og vara-ordfører med bilen på besøk for å holde seg oppdatert og orientert. Det setter vi stor pris på!

Hvilke tanker gjør du deg om det kommende boligprosjektet på Strømnesåsen?

- Jeg synes det er kjempespennende at det kommer et nytt boligfelt i Råde etter ganske mange år. Dette er et boligfelt som kanskje vil samle Råde mer, da det kommer midt i bygda. Jeg tenker også at dette vil bli veldig attraktivt for fremtidige arbeidstagere som pendler og reiser mer kollektivt. Også ser jeg at for bygda Råde vil dette bli en veldig flott fornyelse av Rådes fasade utad - rett og slett noe helt nytt.

- Jeg tenker også at alle de nye innbyggerne som dette vil bety, betyr mange muligheter for Råde. Jeg tror Råde er veldig klare for å fornye seg ytterligere. Man har gjerne et ønske om å fornye seg og fortsatt være attraktivt, mer grunnlag for business. Jeg tror jo også at det vil bety for butikker og næringsliv i Råde, oss her på Norum Bobilgården inkludert, avslutter Thorleif Norum.