Solids ildsjeler - Slik vil Fredrik Støle bidra til at alle barn skal føle seg trygge i vannet
- Jeg har alltid holdt med både data og fysiske aktiviteter av mange ulike slag, og elsker å lære bort til andre. Dette har ført til at jeg har trent folk innen snowboard, basketball, parkour og nå svømming, forklarer Støle.
LES OGSÅ: Solids ildsjeler - Pål er den første som hopper når noen sier hopp
Stor svømmeklubb med allsidig tilbud
Tilbake i 2014, ved siden av studiene, begynte engasjementet i Kongstenhallen. Kongstensvømmerne har over 1000 medlemmer og ca 40 ansatte som tilbyr allsidig trening, fra baby- og pensjonistsvømming til skreddersydde opplegg for klubbens eliteutøvere. En stor andel av aktivitetene til klubben er forøvrig knyttet opp til svømmeskolen som foregår rundt i distriktets svømmehaller.
- I klubben har jeg fylt de fleste roller. Jeg begynte som instruktør for yngre barn, før jeg jobbet mer mot privatundervisning med alt fra mindre barn til pensjonister med egne utfordringer eller målsetninger. Senere ble jeg hovedinstruktør, så rekrutt-trener før jeg nå er tilbake som hovedinstruktør med mange diverse administrative roller på veien.
Etter at studentlivet var over og neste epoke med fulltidsjobb i Solid var i gang, ble det vanskelig for Fredrik å kutte båndet og det sosiale fellesskapet de hadde utviklet over år.
LES OGSÅ: Solids ildsjeler - Bærekraftslederen Stine retter fokus mot plast i havet
- Når studietiden var omme og «voksenjobben» begynte var jeg altfor emosjonelt investert i utøverne i klubben, noe som gjorde det vanskelig å slutte. Med tid innså jeg også at trenerrollen treffer andre sider ved meg som arbeidet i Solid ikke gjorde, noe som også ga mestring, glede og energi i hverdagen.
- Jeg ser det også som veldig givende å kunne være med å sikre fremtiden til mange som vokser opp i denne badeglade byen. Det gjør meg vondt å lese nyhetsartikler om drukninger eller andre ulykker som «lett» kunne vært unngått. På en måte jobber jeg og Esben Jensen (kollega som er frivillig båtfører for redningsselskapet) litt med samme ting, der vi i Kongsten prøver å forebygge og eventuelt gi Esben mer tid til å komme til utsetning. Målet er at alle plankebarn skal kunne flyte!
LES OGSÅ: Solids ildsjeler - Stig Lundh og biene hans er livsviktige for kloden vår
Trekker frem 3 gode erfaringer
På spørsmål om hvilke erfaringer fra engasjementet som trekkes som ekstra gode eller viktige, er det 3 spesielle som Støle vil fremheve.
Ulikheter – Det er stor variasjon hos barn, deres motivasjon, mål, lærevillighet og ferdighetsnivå. Det er morsomt å kunne analysere noen for å finne deres nivå, så finne ut hvilken kommunikasjonsform som kan brukes slik at de forstår og lærer. Det er veldig givende å «knekke den nøtta» med utøverne.
Tålmodighet – Elsker utsagnet «Det finnes ikke vanskelige barn, bare barn som har det vanskelig», det er lett å agere på negativ oppførsel, men man må se forbi det overfladiske for å virkelig forstå situasjonen, for så å kunne løse det.
Lederskap og samarbeid – Som hovedinstruktør har jeg ansvar for 5 andre ansatte og opplæring av nye. Ved å lære bort blir man stadig utfordret med om det man selv sitter på er riktig eller galt. Ferdigheten til å bygge opp andre og bringe frem det beste i de er givende.
LES OGSÅ: Solids ildsjeler - Regionsjefen Esben er båtfører på Horn Stayer på fritiden
Hvilke tips gir du til andre som vil engasjere seg i lokalsamfunnet sitt?
- Hvis jeg skulle råde noe så ville jeg anbefalt å delta med noe du enten ser som gøy eller noe givende, aller helst en kombinasjon. Gi med overskudd!
I følge Fredrik skal ikke kompetanse være en stopper for folk som ønsker å stille opp som frivillige, for oppgavene det trengs hender til er mange.
- Om du eller dine barn ønsker å være en del av Kongstensvømmerne så trengs det ikke svømmefaglig bakgrunn, bare medmenneskelighet. De lavere nivåene i klubben er tilgjengelig for alle, mine kollegaer er alt fra videregåendeelever til over 50 år. Og ønsker du ikke å være instruktør eller trener så trenger vi alltids dugnadsfolk til hjemmestevner hvor man enten kan stå i kiosk, rigge opp/ned, være tidtaker eller (med et dommerkurs) også dommer, avslutter Fredrik Støle.