Lars Eljan Olsen og kollegaen på tur med trivselstrallen på Gressvik SykehjemLars Eljan Olsen og kollegaen på tur med trivselstrallen på Gressvik Sykehjem

Solids ildsjeler - Lars Eljan Olsen

Lars Eljan Olsen er en selverklært klimaflyktning fra det høye nord og landet i Fredrikstad i 2015. Sammen med kona og 3 barn fant familien seg umiddelbart til rette i plankebyen. I Solid Entreprenør er Lars hovedbedriftansvarlig på det store prosjektet Byhaven, hvilket innebærer å samordne HMS-arbeidet til de enkelte virksomhetene på arbeidsplassen. På fritiden vier han derimot oppmerksomheten til en helt annen gruppe i samfunnet vårt. Nemlig beboerne på Gressvik sykehjem.

Det var et tips fra en av Lars sine mange gode kolleger som gjorde at vi fikk høre om hans hjertesak, og som han vier deler av fritiden sin til. Etter å ha jobbet som ambulansepersonell i 10 år tidligere i arbeidskarrieren har han hatt utallige samtaler og timer med lytting til mennesker i sårbare situasjoner. Å gi medmennesker muligheten til å føle seg sett og hørt har gitt mange gode opplevelser, og dette var også noe av bakgrunnen som førte til engasjementet som trillevert på sykehjemmet.

LES OGSÅ: Solids ildsjeler - Pål er den første som hopper når noen sier hopp

Kan du fortelle litt mer om hva frivillighetsarbeidet innebærer?

- Jeg er engasjert som trillevert på Gressvik sykehjem gjennom Frivillighetssentralen Vest i Fredrikstad. Bakgrunnen for at jeg meldte meg som frivillig er at jeg tenkte jeg kunne brukes til å lytte og på den måte redusere ensomhetsfølelsen mange sitter med. Dette var det derimot ikke behov for, men jeg ble spurt om å være trillevert på et sykehjem. Jeg trodde dette innebar å trille rundt med de eldre, noe jeg absolutt var positivt innstilt til, men da jeg møtte opp så var det jo faktisk en tralle med god mat og godt drikke som jeg skulle gå fra rom til rom med, ler han.

Trivselstralla, som konseptet kalles, er et samarbeidprosjekt der kommunen står for frukt, kjeks, sjokolade etc, mens Frivillighetssentralen står for diverse godt tilbehør som Baileys og vin. I tillegg organiserer sistnevnte frivillige og rause mennesker som Lars.

- Dette er fast annenhver onsdag og er utrolig koselig. En ting er at det er gratis for beboerne, men de setter også veldig stor pris på at vi kommer. Jeg går med Trivselstralla i lag med en annen og sammen utgjør vi et godt team. Utover dette bistår jeg også en blind, eldre dame med praktiske gjøremål gjennom Frivillighetssentralen, forklarer Lars.

LES OGSÅ: Solids ildsjeler - Regionsjefen Esben er båtfører på Horn Stayer på fritiden

Gressvik Sykehjem har 63 langtidsplasser fordelt på 3 avdelingerGressvik Sykehjem har 63 langtidsplasser fordelt på 3 avdelinger

Ønsker å bekjempe ensomhet og urettferdighet

Lars jobbet som nevnt mange år i ambulansetjenesten før han omskolerte seg til snekker. Dette var også et yrke han trivdes godt i, inntil skulderen streiket. Da gikk ferden videre til ingeniørutdanning, som åpenbart var tøft med 3 små barn på hjemmebane, men Lars kom godt i land der også. Etter endt utdannelse åpnet det seg nye muligheter, og ferden endte etter hvert hos Solid Entreprenør.

Hele veien har han dog hatt et iboende ønske om å kunne bidra hos noen som trenger det, men kanskje ikke roper så høyt om behovet sitt. Som en god avveksling mellom arbeidsdagen, sykling og padel med kompiser, er engasjementet gjennom Frivillighetssentralen svært stimulerende.

LES OGSÅ: Solids ildsjeler - Prosjektleder Martin vier fritiden til barne- og ungdomsarbeid

Hva gir det deg å være en del av Frivillighetssentralens engasjement på sykehjemmet?

- Den takknemligheten som jeg opplever er det som virkelig gir mest. Jeg ser hvor mye dette betyr for menneskene jeg besøker, også koster det meg strengt talt svært lite. I tillegg synes ungene mine dette er svært positivt, og jeg tenker dette er veldig gode verdier de som får med seg videre. Vi treffer også ofte pårørende som setter utrolig stor pris på at vi kommer dit, og ikke minst blir mange overrasket over at det er gratis. Dette skal jeg definitivt holde på med i mange år til!

Slik kan du også støtte arbeidet

For å understreke betydningen av arbeidet til Lars og de andre i Frivillighetssentralen, har det i flere dødsannonser til tidligere beboere ved sykehjemmet blitt ønsket gaver til organisasjonen slik at de kan holde arbeidet oppe. Det viser hvilken verdi dette også har for de pårørende. Men, som mange andre er det også her tøft å få inn nye midler fortløpende.

Ønsker du å støtte arbeidet med noen kroner har du flere muligheter:

1.  Via stiftelsens kontonummer som er 1000.13.46844 og merkes med "Gave til Frivillighetssentralen Vest.
2. Du kan også vippse direkte til Fredrikstad Vest Frivilligsentral, nummer 662886.
3. Dersom du tipper, kan du gi din grasrotandel til Stiftelsen Frivilligsentralene i Fredrikstad.