Under hjelmen: Michael McFadden.
Den viktigste oppgaven til en formann er å finne en god balanse mellom kvalitet og effektivitet.

Under hjelmen er en serie intervjuer med våre ansatte, der de forteller om seg selv og sin hverdag i Solid. I denne serien blir du bedre kjent med mennesker i Solid og vil få et innblikk i forskjellige stillinger i vår bransje.


Navn: Michael McFadden
Stilling: Formann Tømmer i Solid Entreprenør
Tid i Solid: 1,5 år
Hjemsted: Oslo


Hva er din bakgrunn og erfaring?

- Jeg begynte karrieren i byggebransjen som voksenlærling i tømrerfaget. Det siste året av lærlingutdanelsen, var jeg ansatt i NIPAS, som ble kjøpt opp av Solid. 

Da jeg ble ferdig med lærlingperioden, fikk jeg en stilling som bas, og deretter som formann på et mindre prosjekt. Nå får jeg mulighet til å utvikle meg i denne rollen på Ensjøparken, et stort prosjekt som vi bygger i Oslo.


Mange fordeler med å bli voksenlærling


- Det å bli voksenlærling er en veldig fin måte å lære på. Du begynner fra første dag ute på byggeplass, hvor du får verdifull erfaring og veiledning fra dyktige fagfolk. Du får også noe skole, så du lærer den teoretiske delen av faget, men tømrerfaget er mest praktisk, så det er viktigst med praksis.Hvordan ser arbeidsdagen din ut?

- Arbeidshverdagen min som formann er veldig variert. Akkurat nå er jeg på et prosjekt som er i en forberedelsesfase for tømrerproduksjonen. Da er det mye administrativt arbeid det går i. 

Vi må planlegge for tømreraktivitetene gjennom hele prosjektet, så mitt ansvar er å få på plass en god plan for dette. Det gjøres flere innkjøp, som f.eks. vinduer og leilighetsdører. Vi må granske alt av tegninger og kalkyler for å få kontroll på underlaget, om det er korrekt eller om det har eventuelle avvik.

Når produksjonen er i gang er det også en del administrativt arbeid, men i kombinasjon med tilrettelegging og oppfølging av produksjon. Da fokuserer jeg på å kontrollere kvalitet og fremdrift. Det er kanskje den viktigste delen av arbeidet som formann: det å finne en god balanse mellom å være mest mulig effektiv, men samtidig bevare god kvalitet i arbeidet.Hva liker du best i jobben din?

- Det jeg liker best i jobben min, er variasjonen i arbeidsoppgaver. Jeg får mulighet til å være en del ute og følge oppe tømrerne i produksjon, samtidig som jeg må ha oversikt over fremdriftsplaner, budsjetter, timeverk, bestillinger osv. Jeg vil si at stillingen krever en 50/50 fordeling inne og ute, og det passer meg veldig bra.

Jeg synes også det er veldig morsomt med en lederrolle, og det psykologiske aspektet ved å være leder, dvs. å motivere folk.Hvilke egenskaper er gode å ha som Formann?

- En god egenskap å ha som formann, er å være løsningsorientert. Det dukker stadig opp nye utfordringer som må håndteres. Da er det også viktig å kunne holde hodet litt kaldt. 

Rollen som formann er en veldig bred rolle, hvor man jobber med mange forskjellige ting. Det krever at du er en god fagmann, men også at man har kontroll på det administrative. Kan vel si det er passende med uttrykket «jack of all trades, master of none». Man må kunne litt av alt.

Det siste jeg vil nevne som viktig i formannrollen er det medmenneskelige: å kunne tolke mennesker, og rett og slett se folk. Da får man det beste ut av teamet sitt.
Misjonen til Solid er å utvikle gode liv. Hva legger du i det?

- Det å utvikle gode liv for meg vil først og fremst være det kollegiale i arbeidshverdagen. Vi som ledere har en stor påvirkningskraft til å gjøre arbeidshverdagen til våre ansatte bedre. Det at man føler tilhørighet, samhold og kan være stolt av jobben man gjør, skaper gode liv.

Og så er det noen som skal ta over byggeplassen vår til slutt. Nemlig kunden som skal flytte inn i sin nye leilighet. Der kan vi bidra til å skape et godt liv. Vi må velge de riktige løsningene så kunden vil trives i sitt nye hjem. Samtidig må vi tenke på alt det kunden ikke ser og kanskje ikke har så mye kunnskap om. Nemlig å sørge for at alt vi bruker av materialer og byggemetoder skaper et miljøvennlig hjem som man trygt kan bo i. Når vi får til alt dette, tror jeg vi gir et godt utgangspunkt til et godt liv.
Til slutt: hva er din yndlingsrett? 

- Om jeg får lov til å nevne to, så blir det (1) torsk med potet, gulrot, baconterninger og smeltet smør; og (2) hamburger (jeg er tross alt halvt norsk halvt amerikansk) 😊


Tusen takk for samtalen!