solid

Solids ildsjeler - Pål er den første som hopper når noen sier hopp

Få i Solid hopper lenger enn Pål, ihverfall på sykkel. Gjerne nedover en bratt sti. Omgitt av trær på alle kanter. Pål Valbjørk er prosjektleder i Solid Entreprenør, med to barn og samboer på Manstad. På fritiden er han primus motor for Gresvik IFs stisyklister og har bidratt sterkt til et godt tilbud for gjengen på nærmere 80 personer i alderen 10-70 år.

I Solid er det mange ildsjeler som er aktive i eget lokalsamfunn. Som går foran og sørger for at ting skjer ved å skape tilbud, arrangere eller delta i styre og administrativt arbeid. I serien "Solids ildsjeler" forteller vi noen historier om Solid-folk med ekstra sterkt sosialt engasjement. Pål er en av disse!

LES OGSÅ: Solids ildsjeler - Regionsjefen Esben er båtfører på Horn Stayer på fritiden

En litt annerledes sykkelklubb

- Den store interessen er sykkel, ski og friluftsliv generelt. Syklingen drev jeg mye med i ungdommen, men etter et lengre opphold fant jeg tilbake til interessen for ca 15 år siden. Det startet først som en liten Facebookgruppe for å avtale sykkelturer med kompiser, men er i dag blitt en voksen sykkelklubb innunder Gresvik IF, forteller Pål.

Pål sitter i styret GIF Stisyklister, som er underlagt Gresvik IF og registrert i Norges Sykkelforbund. Her arrangeres både fellesturer, samt tematurer som jente- og ungdomsturer samt turer for funksjonshemmede for å nevne noe. 

- Jeg er mest aktiv i den vanlige og ungdomsgruppa. Sønnen min Noa (11) er også veldig ivrig og vi er mye på tur sammen. De tilpassede gruppene gjør at lengde, hastighet, teknikk osv kan tilpasses til utøverne i gruppa.

- Trondalen er liksom hjemmebasen vår, men vi bytter på hvor vi sykler fra. Både Fredrikstadmarka og løypene rundt på Manstad er hyppig brukt. Stort sett er det turer mandag, tirsdag og onsdag hver uke.

Foruten å arrangere turene, har Pål også vært engasjert i å bygge nye pumptrack-baner både i Trondalen og på Manstad. To svært populære installasjoner.

- Disse er ikke først og fremst for oss selv, men for å engasjere små og store på en morsom måte til alt fra sykkel og sparkesykkel til radiostyrte biler. Veldig fin måte å utvikle ferdigheter og sykkelteknikken.

Pål Valbjørk og kompisene har laget to pumptracker i henholdsvis Trondalen og på ManstadPål Valbjørk og kompisene har laget to pumptracker i henholdsvis Trondalen og på Manstad

Startet med utlån av sykler for å senke terskelen til nye som vil prøve seg

- Til sammen er vi et sted mellom 70-80 betalende medlemmer, og gruppene våre varierer fra 10-25 stk hvor alderen er alt fra 10 år og opp mot midten av 50 årene. Vi har også hatt med oss folk opp i 70-årene, sier prosjektlederen.

- Ungdomsgruppa vår er forøvrig resultatet av et samarbeid med Fredrikstad sykkelklubb, der vi nå har tatt over stisyklingen og de sender nye, potensielle medlemmer over til oss. Vi har også fått tak i 3 sykler som står til utlån slik at enda flere kan komme og få låne den i noen uker før man eventuelt går til det steget at man kjøper.

LES OGSÅ: Solids ildsjeler - Bærekraftslederen Stine retter fokus mot plast i havet

Det kan fremstå som en ganske røff idrett, all den tid dere farer nedover løyper som de fleste andre syklister holder seg unna. Hvordan er det med skader?

- Vi har lite alvorlige skader, men det blir jo noen knall og fall. Vi har sertifisert guide på nivå 1 (internasjonal sertifisering fra nivå 1-3) for å kunne ta vare på syklistene våre best mulig. Det har tilført både økt kompetanse og fungerer ikke minst som en trygghet for gruppa.

Et godt og sosialt miljø som gir utrolig mye tilbake å være en del av

På spørsmål om hva det gir Pål å være så aktiv innenfor sykkelmiljøet, og hvilke erfaringer han vil trekke frem som ekstra gode, fremkommer det tydelig at det sosiale trumfer alt.

- Utrolig mye sosialt, det er det aller beste. Deretter er det ikke minst mestring og få kjenne på den, også har vi til slutt treningen. Selvom vi kaller det for turer og ikke trening, så er det ingen tvil om at man blir både sliten og svett.

Blant de beste tingene med syklingen er vennene jeg har fått gjennom miljøet. Selvom vi er gamle gubber, det samholdet og den pushingen vi gir hverandre er utrolig morsomt. Og jeg kan jo ikke legge under en stol at det er bittert å bli sykla fra av 11-åringen.
Gresvik IF Stisyklister har fått med seg mange syklister siden oppstarten, her er noen av dem på tur.Gresvik IF Stisyklister har fått med seg mange syklister siden oppstarten, her er noen av dem på tur.

Hvilke tips har du til andre som vil engasjere seg eller starte et nytt tilbud?

- Vi startet i utgangspunktet en Facebookgruppe der folk fortalte om hvor de ville sykle . Etterhvert ble gruppa større og større og et samarbeid ble formalisert med Gresvik IF. Min erfaring er at det er viktig å få med seg flere, legge lista lavt. Det vanskeligste for oss var å få med seg ungdommen og bygge opp et sykkelmiljø utover vår opprinnelige kameratgjeng. Jeg bruker Facebook mye og legger ofte ut bilder, tips og byr på meg selv for å øke interessen og få flere med, sier Pål.

Hvilke støttespillere er det du vil trekke frem som en eller flere suksessfaktorer for at dere har klart å etablere miljøet og tilbudet i GIF Stisyklister?

- Det finnes mange lokalsamfunn som har diverse utvalg man kan ta kontakt med. Vi har hatt mye kontakt med Fredrikstad Kommune med å søke både etter hjelp, penger og støtte. Marianne Storm i aktivitetsrådet har vært en veldig god støttespiller for oss. I tillegg vil jeg også skryte av Gresvik IF som ønsker å satse på bredde.

- Jeg gjør dette fordi det er moro selv, og det er nok det beste tipset for alle andre også å finne noe man selv synes er gøy også bygge nettverk, få venner, se andre mestre også videre. Ta kontakt med idrettslag, klubber, velforeninger, aktivitetsråd osv. Det finnes mange steder hvor man kan henvende seg dersom man ønsker å sette i gang, avslutter Pål Valbjørk.