solid

Stines BærekraftsNudge i oktober
- Slett unødvendige mail og VINN

Når du skrur av PC’en din fredag ettermiddag og tar helg, så ligger alle e-postene dine på en server som står og suser og blinker kontinuerlig. Kanskje ligger e-postene dine i "skyen"? Som du vet er ikke "skyen" en trådløs svevende sak, men et store datasenter. På dette datasenteret er det enorme elektroniske bokser med kabler og ledninger som står på 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Disse produserer mye varme og krever mye energi for å kjøles ned.

Hver enkelt e-post tar ikke så mye plass og er ikke så farlig, men e-poster med vedlegg er noen skikkelige plasstyver. Sender eller mottar du en e-post med dokumenter, video eller bilder fylles serverne opp. 

Sløser ren strøm som kan eksporteres

Mange servere i Norge er drevet av vannkraft, men om vi klarer å senke strømforbruket vårt kan vi eksportere mer strøm til land som bruker karbon for å lage strøm. Jo mindre vi bruker her til lands, jo mer ren strøm blir det igjen til andre land. Det er jo ren strøm vi vil ha. Det er Microsoft som hoster Solid sine servere. Disse står både i Norge og Vest Europa (Irland), det betyr at det mest sannsynlig er en mix av energikilder som varierer fra vannkraft til kull og kjernekraft. 

Konkurranse - Slett unødvendige mailer og vinn!

For å delta i konkurransen må du vise meg mengden elementer som du sletter fra mailboksen din. Her kommer en oppskrift på hvordan du går frem. 

1. Sorter mailen din etter størrelse

2. Trykk på slett

Ps. Slett duplikate mailer, de med store vedlegg som du allerede har lagret, gamle mailer du ALDRI kommer til å lese igjen, ferdigbehandlede mailer som du ikke vil trenge – vær klok, du kan slette mer enn du tror, ikke ager på FOLO («Fear Of Losing Out»). etc.  

3. Trykk på "fil" i venstre hjørne, trykk deretter på "verktøy for så "Opprydding i postboks

5. Trykk på "Vi størrelsen på slettede elementer

6. Ta en screenshot (print screen-knappen)

7. Send meg bildet på mail innen 10.11.2022 og slett mailen etterpå

Mailen min er Stine.ferguson@solid.no. Ja, så klart! Jeg skal også slette mailen etterpå!

8. Det viktigste: Tøm mappen slettede elementer

De to med høyest størrelse på slettede elementer får premie, (se under). Sletter du e-poster i dag vil klimaavtrykket bli mindre i fremtiden. Jeg ønsker å understreke at vi ikke redder verden ved å slette e-poster, men en årlig digital rengjøring i mailboksen utgjør noe, og det vil uansett glede en Marius på IT😊

Vinneren velges 11.november

Funfacts og perspektiv

  • Utvinning av Kryprovalutaen Bitcoin bruker mer strøm, enn det hele Norge bruker til sammen ila. et år.  Bitcoin bruker 124 terawattimer (TWh) på utvinning, mens det årlige strømforbruket i Norge er på ca, 150 TWh. I tillegg kommer alle de andre kryptovalutaene, som også bruker mye strøm. (Centre for Alternative Finance ved Cambridge-universitetet)  
  • Netflix-serien Tiger King, var strømmet 34 millioner ganger ila. et døgn (i USA). Denne strømmingen slukte en 1/2 terrawattime ila. 24 timer. Se hva Norge bruker årlig i teksten over. (www.nrk.no
  • På Instagram har Ronaldo 278 millioner følgere, han legger ut sine selfier som blir «likt» av folk over hele verden. Dersom alle laster ned over 4G-nettverket, representerer dette et forbruk på 5 865 kwt, for hvert 5 bilde han legger ut, til sammenligning bruker en norsk husstand 14 400 kwt på oppvarming i snitt pr. år. (forskersonen.no) 
  • Ved å sende e-post istedenfor brev, lese avis på nett og ikke papir, og ha digitale møter istedenfor fysiske, sparer også klima for mye utslipp.