solid

Inviterte ukrainske barnefamilier til Eventyrfabrikken i Sarpsborg

2022-05-30
Onsdag 25.mai arrangerte Solid Gruppen en tur til leke- og aktivitetsparken Eventyrfabrikken i Sarpsborg. Formålet var å bidra til et hyggelig lyspunkt i hverdagen til ukrainske barn og deres foreldre. Etter dialog med ankomstsenteret i Råde kom vi i kontakt med Røde Kors Halden som igjen inviterte ukrainere bosatt i Halden.

Prosjektkoordinator Malin Groth Andersen i Solid har holdt en omfattende dialog de siste månedene med amkomstsenteret i Råde, Røde Kors, Halden Kommune, mottakssenter i Halden og Eventyrfabrikken for å gjøre arrangementet mulig. Familiene ble hentet på ulike lokasjoner med busser etter skoletid og kjørt til Sarpsborg, og hjem igjen etter endt dag. 

Et hyggelig lyspunkt i hverdagen 

Nærmere 50 ukrainske flyktninger som er bosatt i Halden, både ved mottakssenter og i private hjem, møtte opp. Over 30 av disse var barn i alderen 1-17 år, hvorav de fleste med enslige mødre. Fra Halden ble de kjørt i busser til Eventyrfabrikken i Sarpsborg, hvor de for dagen hadde det store lekelandet tilnærmet for seg selv. Det tok ikke mange minuttene etter ankomst til Eventyrfabrikken før lyden av barnelatter fylte lokalet. Til middag ble det servert pizza, burgere og pølser som falt i god smak for både liten og stor. 

Svært takknemlige for hjelp og støtte fra kommunen og frivillige

En av familiene vi ble kjent med var Igor som kom sammen med kona og deres to barn. Bilmekanikeren tok med seg familien til Norge via tog, og selvom de lengter etter fred og å kunne flytte hjem igjen, er de svært takknemlige for all hjelpen de har fått av både kommunen og ikke minst all hjelp fra frivillige nettverk slik som Røde Kors. Datteren Olga (12 år) fungerte som tolk for ukrainerne ettersom hun var en av få som snakket flytende engelsk. 

Med til Eventyrfabrikken var også flere frivillige i Røde Kors som fortalte at dette var noe familiene virkelig hadde sett frem til å kunne være med på. Vi i Solid vil forøvrig rette en stor takk til Røde Kors Halden som sterkt bidro til å muliggjøre arrangementet gjennom sin innsats og nettverk.