solid
Nå er grunnmuren på plass og formen på boligen gjør seg gjeldende, en stor milepæl på vei mot drømmehusetNå er grunnmuren på plass og formen på boligen gjør seg gjeldende, en stor milepæl på vei mot drømmehuset

Veien mot boligdrømmen - Grunnmuren er på plass

2024-02-27
Vi følger ekteparet Espen og Mari Braatnes som bygger hus på Strømnesåsen i Råde. Mandag 26.februar ble grunnmuren satt opp og dagen var litt ekstra spesiell ettersom Bewi var på plass for å teste ut to helt nye produkter.

Espen forteller om et stramt løp og mange ting som må være på plass før grunnmuren og støpen kunne gjøres. 

- Forberedelsene hele uka i forveien gikk ut på å få gravearbeidene ferdig til mandag 26.februar og sørge for at vann og avløp var på plass, tomten ferdig pukket og rigget opp med brakker og containere, tomten ferdig inngjerdet og vi tok i mot materialer til forskaling og isolasjon, forteller Espen.

Den siste uka er også energibrønnen boret, denne vil forsyne boligen med energi til varmt tappevann, oppvarming og kjøling. - Vi boret ca 150 m dybde for varmen sin del, og deretter 10 m ekstra for kjølemuligheter på sommeren. Planen er å installere kjølekonvektorer på soverommene, forklarer selvbyggeren.

LES OGSÅ:
Vi følger husdrømmen del 1: Espen og Mari bygger drømmehuset
Vi følger husdrømmen del 2: Nå graves det på tomta til ekteparet Braatnes

Uværet Rolf satte inn samtidig som de aller letteste materialene skulle losses

Over 40 kubikk med isopor ble tatt i mot som brukes til ringmur og gulv. Typisk nok kommer de letteste materialene som består av 98% luft på samme tidspunkt som hele Østlandet får besøk av værfenomenet Rolf som blåste og regnet meget godt fra seg. For Espen sin del gikk dette likevel fint ettersom han hadde sikret seg på alle måter inn mot vinden satte i gang.

Når det gjelder isolasjon i gulv og grunnmur får Espen et grønnere hus enn folk flest. Materialet som utgjør isolasjonen, Greenline EPS fra Bewi, er nemlig basert på 100% gjenvunnede råvarer fra tidligere prosjekter. Effekten av dette gir minst 60% reduksjon i CO2-fotavtrykket.

Hva skjer videre i byggeprosjektet

Som vi har vært innom flere ganger har god planlegging alt å si når man skal bygge et helt hus. Ting må gjøres i riktig rekkefølge og folk og materialer må være bestilt og på plass.

- Tirsdag har de støpt og onsdag kommer rørlegger og elektriker for å sette opp stikk og bunnledninger. De gjør arbeidet på innsiden av veggene fra der graveren har fullført arbeidet sitt utvendig. Torsdag blir det tilbakefylling rundt rørene, deretter jobbes det med isolering, armering og radon. Videre legges rørene til vannbåren varme før gulvet blir støpt i slutten av neste uke (uke 10). Arbeidet går så langt på skinner, selv om vi ikke nødvendigvis kjører på det samme sporet hele tiden, sier han med et glimt i øyet.

Fornybar og
utømmelig energkilde!


Ved å bore energibrønner vil en bergvarmepumpe drifte det vannbårne varmeanlegget og sørge for både varmt tappevann, oppvarming og nedkjøling av boligen.

Månedens lærdom

For deg som følger Espens vei mot boligdrømmen, og kanskje selv går med boligplaner, er det kjekt med et litt bonustips. Vi spør derfor Espen om hvilken lærdom han vil fremheve til andre i samme situasjon.

- Legg alltid inn litt ekstra slækk i fremdriftsplanen. Ting skjer! For eksempel frøs vannet som brønnboreren trengte for å kunne bore energibrønn da vi fikk sprengkulde. Dette forsinket akkurat denne prosessen med 2 uker, men det gikk fint og de ble ferdig i god tid til grunnmuren skulle legges. Her vil jeg skryte ekstra av Rototec som var forståelsesfulle og stilte opp straks forholdene var på plass igjen, avslutter han.