Turtips i Råde - Rørfjell utsiktstårn

Vi har tidligere skrevet om utsiktstårnet på Fugleleiken, men Råde kan by på enda flere spennende attraksjoner. På Rørfjell ligger det nemlig enda et utsiktstårn, og hit kan du gå via en rekke ulike stier og flere fine bålplasser står klare ved ankomst. Vel verdt en søndagstur med både store og små.

Slik kommer du til Rørfjell utsiktstårn

Fra Saltnesveien, kun noen hundre meter unna Tomb-krysset, svinger du inn på Jerndalsveien og følger denne et par kilometer nesten helt frem til Jerndalen Skytepark. Her ligger det kommunale bygget Vealageret hvor det er parkeringsmuligheter og ikke minst både kart og skilt til alternative løyper. Det er sikkert enda flere ruter opp, men fra Vealageret er det skiltet 3 oppmerkede stier herfra som varierer mellom 2,1 og 3,4 km.

Ønsker du en kortere rute? En alternativ rute som er i underkant av 1 km finner du ved å kjøre Bossumveien, hvorpå du tar av inn til Storemyrveien. Dette er en veldig bratt sving som kan komme brått på. Etter akkurat 1 km kommer får du på venstre hånd en grusplass med parkeringsmuligheter og godt merket sti opp til utsiktstårnet.

Vealageret
Et relativt tilårskomment bygg som fungerer fint som møteplass før man skal på tur sammen med familie eller gode venner.

Vakker natur og fine stier

Råde er en kommune med vakker natur og området i Jerndalen og Rørfjell er intet unntak. Stiene fra DNT er godt merket med ulike farger basert på hvilke løyper man følger, og det er jevnlig skilting til ulike steder. På stien fra Vealageret til Rørfjell er det forøvrig også opparbeidede sykkelløyper. I løpet av sesongen er det rikelig med både bær og sopp i områder nær stiene.

Med små barn er det mange steder å stoppe opp for å titte nærmere på, og en av de mer spesielle er landskapet som fortsatt er tydelig merket av skogbrannen i 2008. Dette var Østfolds største skogbrann i nyere tid og totalt 1700 mål skog ble svidd av. Trærne og landskapet som står igjen kunne likeså godt vært hentet ut fra en film. 

Det er også en stor steinrøys, angivelig fra bronsealderen, ikke mange hundre meterne unna utsiktstårnet. Den skiller seg godt ut fra landskapet når man passerer. 

Velkommen til Rørfjell Utsiktstårn
Man skal ganske tett på før man for øye på utsiktstårnet, men det ligger fint til i et område som er perfekt for de små og utforske de neste timene.

Frem med grillmaten og mashmallow

Vel fremme er det flere grillplasser og godt med sitteplasser på området rundt tårnet. Dersom du har mye å bære på så har DNT satt frem ved man kan forsyne seg av, så lenge man vippser oppgitt beløp tilbake. Et glimrende tiltak som sørger for enkel tilgang til tørr og fin ved, noe ikke nødvendigvis alle har for hånden.

Forhåpentligvis sørger dette også for at færre velger å hugge av grener og mindre trær for å ha noe å fyre opp, et velkjent fenomen ved mange bålplasser. Det var også hyggelig å se at området var tilnærmet fritt for søppel, selvom det er et populært turmål.

På tide med en tur opp i Rørfjelltårnet

Tårnet vil før eller friste til en klatretur for både liten og stor. Tårnet ble bygget av 1. Råde Speidergruppe i 1990 og er 15 meter høyt. Før man går opp er det viktig å lese instruksjonene som er satt opp. Det tillates maks 5 personer av gangen (uten at det skilles på barn/voksne), og det er viktig at man går rolig opp og tar hensyn når man beveger seg i tårnet forøvrig. Stolpene som holder tårnet er skjøtet midtveis og en rekke vaiere holder alt i hop. Tårnet har stått i vær og vind i mange år, og er følgelig solid, men man kjenner fort hvordan det svaier med vekten som forflyttes rundt. Det er ganske trange trapper som gjør at man bør vente på møtende personer til man er på samme repo. 

DNT har merket toppetasjen med sikteskiver som opplyser om hvilken retning man kan se ulike ting. En liten ulempe med tårnet, selvom det er ganske høyt, er at trærne rundt er minst like høye. Det gjør at man ikke får de samme utsiktsforholdene i hver retning som eksempelvis utsiktstårnet på Fugleleiken tilbyr.

Hva ligger hvor
DNT har satt opp sikteskiver med nummer og retning som lar den nysgjerrige kunne bruke litt tid på å orientere seg i lendet.

Takk for turen

Rørfjell utsiktstårn er som nevnt et populært turmål og brukes av alt fra barnefamilier og mindre turfølger, så vel som barnehagene i nærområdet. Samtidig som vi oppfordrer alle til å komme seg ut og bruke naturen, ønsker vi også å minne alle om å ta med seg søppel og andre rester tilbake igjen. Husk også å slukke bålet dersom du er sistemann som drar fra stedet.