Kjøkkenviften dekorerer kjøkkenet  i tillegg til å fjerne os og matlukt. Foto: RøroshettaKjøkkenviften dekorerer kjøkkenet i tillegg til å fjerne os og matlukt. Foto: Røroshetta

Riktig og effektiv rengjøring av kjøkkenviften

Kjøkkenvifta, eller rettere sagt ventilatoren, utsettes for store påkjenninger i løpet av et år, noe som kan føre til at brannfarlig fett fester seg og sugeevnen reduseres betraktelig. Vi har spurt en av de ledende bransjeaktørene i Norge for å få de beste tipsene når det kommer til rengjøring og vedlikehold av kjøkkenvifter, nemlig RørosHetta.

Tom Erik Engen jobber som prosjektsjef i Norden for Norges største leverandør av kjøkkenhetter – RørosHetta. Engen har de siste 5 årene hatt ansvaret for alle prosjekter de leverer til. RørosHetta er en norsk familiebedrift som fyller 75 år i 2021, og fabrikken ligger (som navnet tilsier) i Røros. 

Gjennom mange år har kunnskap om ventilasjon og skreddersøm av produkter vært bedriftens grunnleggende pilarer. Målet er i følge Engen "alltid å lage verdens beste kjøkkenhette", og gi deg opplevelsen av frisk luft fra Røros. Ved å kjøpe en kjøkkenhette fra RørosHetta vil du bidra til å utvikle Norsk industrihistorie.

Tom Erik Engen, prosjektsjef i Norden for RørosHetta Tom Erik Engen, prosjektsjef i Norden for RørosHetta


Slik rengjør du kjøkkenviften

Som mye annet, så er vedlikehold essensielt for produktets funksjon og varighet. Rengjøring av fettfilter er nok generelt en svært forsømt oppgave rundt omkring i de norske hjem. I utgangspunktet bør man rengjøre fettfilteret annenhver uke, men selvsagt avhengig av bruken. Rengjøring én gang i måneden er nok enklere og mer realistisk å få til. Legg filteret i vasken med varmt vann og såpe. Da kan det ligge der og fettet vil løse seg opp. Alternativt kan man putte det i oppvaskmaskinen, men på maks 50 grader.

IKKE GLEM: Slik rengjør du oppvaskmaskinen din

Vær også obs på at er det mye fett på filteret, vil maskinen ha problemer med å kvitte seg med alt fettet, og du kan få et tynt fettlag/film på andre glass etc. i oppvaskmaskinen. Om filteret ikke rengjøres vil det kontinuerlig avgi en lukt, som setter seg i boligen, samt at effekten av ventilatoren reduseres. Skal man være så uheldig at man glemmer å skru av platetoppen, så er også fettet i filteret lett antennelig og en kilde til spredningen av brann. Kjøper man integrert komfyrvakt fra RørosHetta vil denne kutte strømmen til platetoppen før en farlig situasjon oppstår.

Noen korte fakta om ventilatoren

Gjennomsnittlig rengjør vi fettfilteret 1-2 ganger i året, men 40% av de som lager mat, benytter seg ikke av ventilatoren. Videre er det slik at ventilatoren må gå på lavt nivå 20-30 min ETTER endt matlaging for å fjerne alle matlukter i rommet. Starter du også ventilatoren på trinn 1, 10 min før matlaging, sikrer du bedre effekt av ventilatoren og du kan bruke ventilatoren på et lavere trinn under hele matlagingsprosessen.

I forbindelse med bedriftens 75 års jubileum i 2021, lanserer RørosHetta en verdensnyhet innen kjøkkenventilasjon og godt inneklima. For mer informasjon, om både verdensnyheten og andre gode tips, kan du lese mer på RørosHettas hjemmesider!