Rengjøring av tørketrommel, oppvask- og vaskemaskin

Noen hvitevarer er viktigere enn andre. Og de som er flittigst i bruk gjennom et år er gjerne tørketrommelen, oppvask- og vaskemaskinen. Her kommer noen gode tips til hvordan du kan rengjøre dem og sørge for at de gir deg best mulig valuta for pengene - lengst mulig.

Når ikke ikke oppvasken lenger blir ren selv på det tøffeste programmet, eller den vonde lukten ikke forsvinner, er det på tide å rengjøre maskinen skikkelig. Kanskje samtidig som du rengjør kjøkkenviften. Her tar vi for oss noen gode tips til hvordan du kan forebygge dette ved gode rengjøringsrutiner.

Hvordan rengjøre oppvaskmaskinen

Disse tipsene er hentet fra rengjøringsfirmaet CityMaid og gjelder uavhengig av produsent. Før du setter i gang er det viktig at du tømmer oppvaskmaskinen helt. Start deretter gjerne med filteret i bunnen av maskinen først. Ta filterne ut av oppvaskmaskinen og vask dem i rennende varmt vann med en oppvaskbørste. Det samler seg ofte smuss og kalk i hele oppvaskmaskinen, men spesielt i filtrene. Sett deretter filtrene inn igjen.

Neste steg er å vaske gummilistene rundt døren. Bruk en mikrofiberklut og vann med et mildt oppvaskmiddel. Ta deretter ut spylearmene (de som sitter på viftene i toppen av maskinen) og vask de godt med oppvaskmiddel. Sitter det mye matrester i hullene kan du bruke en binders til å stikke de opp igjen. Vask godt og skyll av. Sett spylearmene på plass igjen.

Sett på program med høy temperatur

Noen maskiner analyserer oppvasken og velger program automatisk selv. Dersom du skyller av oppvasken først, vil denne type maskin velge et mildere program og alle bakterier blir ikke borte. Derfor blir det anbefalt å ikke skylle oppvasken først, når det gjelder denne type maskin. Dersom du kan velge temperatur selv og vil bli kvitt bakteriene, bør oppvasken kjøres på programmer med høy temperatur. Da kan du gjerne skylle oppvasken først, så blir ikke filteret så raskt tett igjen.

En skikkelig rens av oppvaskmaskinen

Da er faktisk hele jobben gjort for din del. Det eneste som gjenstår nå, er å velge et vaskeprogram med høy temperatur på oppvaskmaskinen, legge i en pose maskinrens og la den gjøre resten av jobben.

Maskinrens renser og motvirker vond lukt i oppvaskmaskinen, samt fjerner olje og kalkbelegg. Oppvaskmaskinen blir helt ren og en ren maskin betyr rene tallerkener, glass og bestikk uten bakterier. Maskinrens finnes fra flere leverandører og du får kjøpt det i matbutikken.

Tips til hvordan du vedlikeholder og rengjør tørketrommelen effektivt

Tørketromler finnes både med vanntank som samler opp kondens eller med dreneringsslange som går rett i sluket. Dersom du har kondenstørketrommel med vanntank så bør denne tømmes etter hver tørkesyklus. 

Videre anbefales det å rense filteret for lo etter hver maskin du har kjørt for å unngå brannfare. Dersom du kjører maskinen gjentatte ganger med tett filter så kan det føre til høy varmeutvikling og i verste fall brann. Maskinen fungerer derfor mest effektivt om du jevnlig passer på å fjerne lo.

Månedlig stell av tørketrommelen

For at tørketrommelen skal vare lengst mulig kan du gjøre følgende en gang i måneden: 

  • Tørk av innsiden av tørketrommelen med en klut, og ta deretter lofilteret ut av maskinen.
  • Rengjør innsiden av døren og filterrommet. Du kan også bruke støvsuger for å sikre at du får med deg all lo fra filterrommet.
  • Tørk av loen på filteret med en klut og skyll av.
  • Tørk filteret grundig med et kjøkkenhåndkle og sett til tørking. Mens du venter, kan du ta kondensatoren ut av maskinen og helle ut vannet.
  • Sett tilbake lofilteret og kondensatortanken.

Slik rengjør du vaskemaskinen på en effektiv og rimelig måte

Vaskemaskinen din krever også regelmessig vedlikehold. Noen maskiner, særlig nyere varianter, har egne renseprogram som gjør dette super enkelt. Men, det finnes også alternative måter som sparer deg for skrubbing og gnikking.

Hvitevare- og elektronikkgiganten Power selger tusenvis av vaskemaskiner i året og anbefaler følgende fremgangsmåte.

  1. Fjern lofilteret i henhold til instruksjonene på vaskemaskinen. Det er ofte plassert i en liten luke i nedre høyre hjørne av apparatet. Filteret samler hår, lo og små gjenstander som hårnåler og mynter. Fjern dem og la restvannet renne ut.
  2. Hvis vaskemiddelrommet er avtakbart, ta det ut forsiktig. Det er ofte en liten spake eller knapp som låser opp rommet. Vask det grundig for rester av vaskemiddel og tøymykner.
  3. Rens gummiforseglingen. Du kan bruke en skånsom børste eller svamp sammen med en mild såpe og litt vann. Tørk vekk såpe forsiktig og tørk forseglingen når du er ferdig.
  4. Legg i ditt foretrukne rengjøringsmiddel i vaskemiddeldispenseren. Dette kan være et vanlig vaskemiddel (omtrent 1/3 av dosen holder), et avkalkingsmiddel , sitronsyre eller du kan bruke litt natron og eddik i vaskemaskinen. Til slutt, alt som er igjen å gjøre er å slå på maskinrensing eller det lengste mulige programmet med høyeste temperaturinnstilling (90 °C). Hvis du bruker noe annet enn et vanlig vaskemiddel, kjører du programmet gjennom igjen med en liten mengde vaskemiddel.
  5. Dette bør du gjøre minst en gang i året. I en stor familie anbefaler vi at dette gjøres opptil fire ganger i året.