solid

Fagmaleren: Slik fikser du merker eller fornyer hele veggen din

I Fredrikstad ligger Fargerike Kjøstelsen, en tradisjonsrik og ledende fagforhandler som i dag styres av 3.generasjon, Hans Kristian Kjøstelsen. Vi har tatt en prat med ham og Helen Brødholt, farge- og interiørkonsulent med over 20 års bransjeerfaring, om hvilke tips de har for deg som skal fjerne stygge merker eller fornye veggen.

Når man overtar en ny bolig er den fri for merker og skjemmende skruehull som etterhvert er helt uungåelig. Fra tid til annen vil det derfor være nyttig å ta en liten oppgraderingsrunde med flekkmaling, male hele veggen eller bryte av med tapet, spiler eller fondvegg. 

Hvor starter du med malingsjobben?

- Dette er helt av underlaget og hva du tenker å ende opp med, sier Helen. Vi må innrømme at det er mange kunder innom oss som begynte med et lite prosjekt før det ballet på seg og de plutselig hadde tatt for seg et helt rom.

I følge malingsekspertene kan det for mange oppleves vanskelig å flekke på en vegg. Årsaken er at glansen sjeldent blir bra. Hans Kristian illustrerer hvorfor det er slik.

- En bil som er nypolert og blank er lettere å holde ren og slik er det også med maling, forklarer han. I moderne leiligheter med store vinduer er det mye lys som slipper inn. Dette krever langt mer av gips, sparkling og maling. Dette har ført til at eksempelvis Jotun har utviklet stadig flere matte malingsvarianter. Den matte overflaten er grovere og har mer struktur.  

Men, før du åpner opp malingspannene så har du en viktig jobb å gjøre først. Nemlig å vaske veggen slik at du ikke maler strøket på veggen og ikke oppe på et lag av støv og skitt.

- Først må du vaske hele veggen. Dersom du har bodd i boligen noen år og gjerne har en åpen løsning som mange har, vil støv, stekeos og andre svevende elementer sette seg på veggen. Maler du oppe på et slikt støv-/oslag så sitter ikke malingen ordentlig. Etter vasking bør du helst mattslipe veggen med 180/240 slipepapir. Kun håndholdt for å matte ned området, sier Helen. Dette gjør at malingen vil feste seg bedre enn på en glatt overflate.

Utstyret du trenger for å male veggen

Av nødvendig utstyr ramser Helen opp maskeringstape, gode ruller og pensler, dekkfilt og dekkpapp. Skal du male tak så må du også huske på plast eller annet for å dekke til møblene dine. Har veggen skader fra skruehull, hakk og riper må sparkel og sparkelverktøy også tas med. For å finne riktig farge så vil dette stå i FDV-dokumentasjonen for boligen din.

Men, vær obs om at det finnes noen feller å gå i advarer Helen. - Det er også viktig å være klar over at det er vanskelig å gjenskape maling fra ulike leverandører selvom man har fargekode og glans. Sørg for å finne ut hvilken produsent malingen i boligen din kommer fra.

Malingsforhandlerne selger prøvebokser. En prøveboks er en halvliters boks som dekker 2-3 kvm for å teste fargen. Denne produseres med kun én glansgrad og blir derfor sjeldent rett til veggen du har hjemme hos deg. Så selv om nummer og glansgrad skulle stemme, blir det i mange tilfeller omtrent som å selge en bil med og uten metallic lakk.

Kontroll på fargene
Helen og kollegene på Fargerike Kjøstelsen er har lang erfaring med å hjelpe boligeiere til å finne frem blant fargene som passer til både vegger og interiør. 

Hvordan fjerne skraper og skruehull i gipsveggen?

For å dekke over større merker så kan du velge mellom to typer sparkel. Finsparkel/ platesparkel egner seg godt til småskader, mens medium sparkel passer for større jobber da den fyller mer. Spikerhull og annet småtteri kan sparkles med akrylsparkel.

På Fargerike Kjøstelsen sine hjemmesider kan du lese mer om hvordan sparkle en vegg.

Lister tørker raskere enn vegg og tak

Vi anbefaler at du begynner med tak dersom det skal males, deretter listverk også tar du veggene til slutt. Dette fordi listverket gjerne er mest pirk og det er lettere få en fin veggen til slutt. Pass også på at det er lenger tørketid på listverk enn det er på vegger og tak, påminner Hans Kristian.

Alternativene til å male veggen

Av alternativer til å male en vegg så har du blant annet tapet, spiler og fondvegg. I tillegg er det mange som ikke kjenner til effektmaling. Mer om det litt lenger ned.

- Det har lenge vært en trend å bryte av et rom med en vegg som skiller seg ut i form eller farge. Dette har deretter videreutviklet seg og nå er det gjerne kun et mindre område på veggen man vil bryte opp med, sier Hans Kristian. Et av produktene som kommer for fullt kalles fondsvegg, som er et slitesterkt og miljøvennlig materiale av bambus. Dette fås kjøpt på rull og kan fint brukes til ulike formål.

Tidligere var Kjøstelsen-butikken proppfull av tapeter i alle slags varianter, men trendene i samfunnet har gjort at omsetningen på dette området har stupt. Det betyr ikke at det fortsatt brukes, og både Hans Kristian og Helen bistår jevnlig også på dette området.

Nye trender
Hans Kristian Kjøstelsen har stort og variert utvalg å by på og fondsvegg av bambus, muligens et ukjent produkt for mange, er noe han fremhever stadig flere etterspør. 

Effektmaling er en trend som øker godt hos Kjøstelsen

- Effektmaling er noe vi opplever en økning på og som er et spennende produkt. Det fungerer litt på samme måte som kalkmaling og gir en uren overflate som er skjoldete og særegen. Noen er matte og andre kan man ha glitter i, rett og slett en maling man kan få akkurat som man vil. Effektmaling kan brukes både på vegger, møbler og andre ting, avslutter Helen Brødholt. 

Strukturer og fargespill
Effektmaling gir et spennende uttrykk som varierer fra gang til gang, og som vil passe perfekt til boligeiere som ønsker seg noe unikt og særegent.