Interiørarkitektens tips for en freshere bolig

Har du kjøpt ny bolig eller ønsker en liten forandring i hjemmet, er dette en artikkel du bør lese. Vi har spurt interiørarkitekt Kristin Ørseng om noen konkrete og enkle tips til hvordan du kan fornye boligen og øke romfølelsen.

Kristin Elise Strand Ørseng driver sitt eget interiørarkitektfirma i Sarpsborg og har jobbet som interiørarkitekt i 15 år. Hun har lang erfaring i å utarbeide gode planløsninger for familier etter deres personlige behov og ønsker. 

Fargevalgene du må tenke over

Når du velger en fargepalett til din bolig, er det viktig å vurdere de sammen med møblene og materialene som allerede finnes i boligen. Lag din egen materialcollage med møbler og overflater du har i rommet, da er det enklere å se hvilke farger som passer inn i helheten.

Husk at det er ditt hjem som skal gjenspeile hvem du er og hva du liker, man trenger ikke tenke for mye på trender.

Det er ikke bare veggen du kan male, taket og lister kan også bidra med til å skape en helheten.

Planløsningen i hjemmet

Det er mange som har åpne planløsninger for kjøkken og stue i dag. Det er plassbesparende og gir større romfølelse i mindre areal.  Samtidig kan det gi utfordringer når disse arealene skal fungere for seg. Man vil gjerne unngå følelsen av å sitte i kjøkkenet når man skal kose seg i sofakroken, samtidig skal kjøkkenet være mest mulig praktisk i en hektisk hverdag.

Det begrepet man pleier å bruke når vi skal skape flere ulike stemninger i et åpent rom er å dele det opp i soner. Ved å dele opp et areal i tydelige soner unngår man at arealet fremstår rotete og uoversiktlig.

Bruk store tepper for å sone sittegruppen. Teppet bør gå godt under sofaen og lenestoler, ikke bare under bordet.

Frigjør sofaen fra veggen. Noen ganger kan det å flytte sofaen ut i rommet og snu den med rygg mot spiseplassen være det som må til for å dele av stuen fra spiseplassen.

En pendellampe over spisebord og/eller salongbordet er både dekorativt og kan hjelpe med soneinndelingen. 

Utnytt soverommet best mulig

Soverommet bør innredes slik at man unngår å våkne med rot rundt seg. La alt ha sin dedikerte plass i rommet og unngå åpne skap.

Om det er behov for mer oppbevaring kan det være verdt å vurdere plass under eller over sengen.

Bruk myke tekstiler med variert tekstur til puter, sengetepper, tepper og hodegavl om du ønsker hotellfølelsen. Kjøp en kurv til å legge putene i når de ikke er i bruk, og lag deg en krok på veggen for sengeteppet så det slipper å havne på gulvet.

Planter blir ofte glemt

Mange moderne leiligheter har store og flotte vinduer som slipper mye lys inn, men mange glemmer å innrede med planter når vinduskarmen er borte. Det finnes mange alternative løsninger for å plassere planter naturlig i et rom, heng de fra taket, kjøp egne plantebord eller heng de på veggen.

Les også: Plantene som gir bedre trivsel og innemiljø

Tørr å tenk store planter, de gjør en stor forskjell for stemningen i et rom. Hvis du har et ubrukt hjørne i en stue er det en fin plass for store planter.