solid
Gode råd fra gjengen hos Guttas Blomster i FredrikstadGode råd fra gjengen hos Guttas Blomster i Fredrikstad

Plantene som gir deg bedre miljø og trivsel i boligen din

Det finnes et uendelig utvalg av planter til både innen- og utendørs bruk. Vi spurte Linda Strand i Guttas Blomster Fredrikstad, en fagutdannet blomsterdekoratør med lang erfaring i blomsterbransjen, om noen gode tips for deg som ikke kan alt. Basert på årstiden er det mange som liker å pynte opp med ulike type planter gjennom året.

Plantene som er blant de mest lettstelte

Folk har forskjellige utgangspunkt når det gjelder å stelle plantene sine. Noen planter som trenger lite stell og er fine å ha om man jobber mye eller er pendler er blant annet:

Monstera: Veldig fine å ha i vinduet. Trenger lite vann.
Alocasia: Egner seg både i vindu og inne i lyst som.
Aloe Vera: Passer bra på et lyst bad. Om man får tak i medisin aloe er dette fint å ha på f.eks. brannsår, små sår eller om man er solbrent. Det går også an å spise.
Hoya: Det finnes selvfølgelig veldig mange forskjellige typer Hoya, men mange liker at de er på bøyle, da passer den veldig fint i en vinduskarm, eller så er det også veldig fint at den henger fra en hylle.
Zamioculcas (smaragdpalme): Dette er en super plante til de som «aldri» er hjemme. Det er også en veldig fin plante å ha på et mørkt bad eller i en litt mørk krok. Den skal heller ikke ha mye vann.

Til de som liker blomstrende planter er Alpefiol en fin plante på høsten. Den skal ikke vannes ovenfra, men vil ha vann fra skåla.

Det er selvfølgelig også alltid fint med orkideer. Enten på bøyle eller, for tiden, populære lavere orkideene med flere grener.

Dekorative blader fremfor blomstrende planter

Om man ikke er flink med blomstrende planter kan man bruke planter med dekorative blader. Noen av de litt mer «spesielle» og moderne plantene nå er:
Begonia Maculata: Er ikke veldig glad i direkte sol lys, men er veldig fin på en hylle eller benk. Trenger ikke mye vann.
Monstera Adansonii: Tåler fint å stå i et vindu. Trenger ikke mye vann.
Caladium: Kan stå ute om sommeren, men liker ikke å stå i direkte sollys. Den skal ha moderat med vann, og liker å bli vannet fra skåla.
Coleus: Kan stå ute om sommeren, men liker ikke å stå i direkte sollys. Den skal ha moderat med vann.

Om du vil ha noe i en vase som står en stund, er det veldig fint men tørre Pampas strå og/eller Lagurus strå. Dette er veldig dekorative strå som står til du blir lei av de.

Coleus kan stå ute om sommeren, men liker ikke å stå i direkte sollys. Den skal ha moderat med vann.

Uteplantene som egner seg godt på høsten

Mange som flytter fra en enebolig og inn i en leilighet, opplever gleden av å fylle uterommet på veranda eller balkong med grønne innslag. Uteplanter som står fint på en veranda på høsten er: 

  • Diverse Prydgress: Dette er stauder som fint kan komme tilbake til neste år.
  • Caluna: Fåes i forskjellige farger og størrelser. Står hele høsten/vinteren, men dør når våren og varmen kommer.
  • Sølvtråd: De står hele høsten/vinteren, men dør når våren og varmen kommer.
  • Høst krysantemum: De står til minusgradene kommer.
  • Trifolium: Er en staude og kan komme tilbake til neste år.
Caluna er en plante med fargerikt utvalg som trives gjennom høsten og vinteren, men som dør når vårvarmen kommer.

Nyttige hjelpemidler når du skal stelle plantene

Ikke alle har like god tid til å pleie boligens grønne innslag. Skulle tid være en knapphetsfaktor for deg, finnes det gode hjelpemidler i følge Linda. I tillegg ramser hun opp et nyttig utvalg hjelpemidler som alle bør ha i nærheten for å få mest mulig ut av plantene.

- For pendlere er det mulig å få tak i litt stilige selvvanningspotter eller selvvanningsglass/selvvaningsrør. Nyttige hjelpemidler og tips for alle derimot er:

  • Dusjflasker: mange grønne planter liker å bli sprayet med vann på bladverket
  • Gjødning
  • Bladglans
  • En skarp tapetkniv: dette er nyttig både til å skjære vekk et stygt blad og til å snitte avskårne blomster om du trenger det
  • Det lønner seg å gå til en blomsterhandler frem for f.eks en matbutikk får å få tips fra lokale fagfolk

Og helt til slutt en liten funfact fra Guttas Blomster; Forskning viser at det å omringe seg med planter minsker sjansen for å utvikle høst/vinter-depresjon.

Bilder: Pixabay.com,