Rosehagen på Tomb er vel verdt et besøkRosehagen på Tomb er vel verdt et besøk

Tomb Rosehage

På Tomb i Råde ligger en fantastisk rosehage som innehar Norges største samling av moderne roser, samt et godt utvalg av historiske roser og ville roser. Tomb rosehage ligger i tilknytning til Tomb gård, og dette flotte området er virkelig verdt et besøk.

Parkområdet på Tomb har eksistert siden 1800-tallet, og er et perfekt sted for en spasertur i naturskjønne og romantiske omgivelser. Her finner man et kuppert terreng med flotte gamle eiketrær, broer, dammer og kanaler. 

Til pryd og glede for alle  

Rosehagen består av ca. 350 ulike rosesorter, og rundt 1900 rosebusker. Rosene blomstrer fra begynnelsen av juni, og helt til frosten kommer i oktober. Aller størst prakt og blomstring er det midt på sommeren, fra midten av juli til midten av august. Den flotte hagen er alltid åpen og gratis for alle som ønsker å ta turen. Arbeidet med hagen startet i 1990, i samarbeid med Norsk Rose Forening. Rosehagen skal være til pryd og glede for alle som ønsker å oppleve den, og ønsket er å øke kjennskapen til roser og stell av disse.

Tomb landbruksskole, 1955. Bilde hentet fra www.digitalmuseum.noTomb landbruksskole, 1955. Bilde hentet fra www.digitalmuseum.no

Historisk herregård som ble landbruksskole 

Tomb er en historisk herregård i Råde, som ligger ca. 6 km fra sentrum. På midten av 1600-tallet var dette en av herregårdene i Smaalenene Amt, og huset høytstående adelsmenn. Gården har hatt flere eiere gjennom historien, før luthersk Indremisjon kjøpte gården i 1938 og gjorde den om til en landbruksskole.

I dag er Tomb en populær videregående skole, som spesialiserer seg på naturbruk, bygg- og anleggsteknikk og teknologi- og industrifag. Skolen har omlag 270 elever, hvorav ca. 170 bor på skolens internat. Les gjerne mer her Tomb VGS.

Kilder
Tomb (Råde)
ØSTFOLD ØSTFOLDGUIDE