solid
Naturfotograf Tommy Olafsen har tatt mange blinkskudd fra det rike fuglelivet i RådeNaturfotograf Tommy Olafsen har tatt mange blinkskudd fra det rike fuglelivet i Råde

Råde-pensjonisten som ble en anerkjent naturfotograf i egen bakgård

Tommy Olafsen (64) bor på Kihl i Råde og har de siste årene utmerket seg i sosiale medier med fantastiske bilder fra det mangfoldige fuglelivet i bygda. Hver dag bruker den spreke pensjonisten flere timer på den store interessen sin, som har ført til omtale i en rekke medier. Vi tok en prat med Tommy for å lære mer om dyrelivet i Råde fra en som kjenner det bedre enn de fleste.

- Jeg vokste opp på Gressvik, den gangen var det jo ikke internett, nettbrett og mobil, så vi lekte jo ute i all slags vær. Og fugleinteressen startet allerede som barn, hvor jeg var i skauen både seint og tidlig. Husker blant annet at fettern min og jeg lagde mange fuglekasser hvor vi noterte fugler og antall egg. Det var alltid spennende om det kom noen litt sjeldne fugler. Så fugleinteressen har vært tilstede hele livet, og faktisk blitt enda større med åra.

I sitt aktive yrkesliv har Tommy tilbragt mange år som snekker i byggmesterfirmaet til faren, før han byttet bransje og startet som transportør i Moss Transport Forum med egen bil. Etter mange år med tungt arbeid og medfølgende slitasjeskader, gikk han av med AFP i 2020.

Bratt læringskurve

- Jeg har aldri angret et sekund på det, for nå startet fuglefotografering for fullt, forteller han entusiastisk. Jeg kjøpte mitt første speilreflekskamera for 2 år siden, men ettersom jeg ikke kunne noe om fotografering så har jeg hatt en bratt læringskurve. Youtube er blant annet flittig brukt, smiler mannen som på kort tid har blitt en utmerket naturfotograf.

Med gården på Kihl som base har Tommy et perfekt utgangspunkt når han skal på nye turer. - Her er det mye fugl og dyreliv, og nå har jo fotograferinga blitt en livsstil for meg. Jeg er ute noen timer hver dag, og har etterhvert blitt god på fotografering på relativt kort tid. 

Råde har et godt fugleliv - første havørnunger på 140 år

- Det er spesielt mye rovfugler her. Skinnerflo er vel det man kan kalle et kjerneområde for rovfugl. Her finnes havørn,  fiskeørn, sivhauk, tårnfalk, vandrefalk, musvåk og flere andre hauker, forklarer Tommy.

I år (2022) har et havørnpar etablert seg med reir i Råde og de bruker Skinnerflo som fiskeplass. De har oppfostret en unge der i år.  Det er ganske spesielt, fordi sist gang det var reir med havørnunger i Østfold var i 1882 (+artikkel i Fredrikstad Blad). Altså 140 år side! Jeg har fått gode nærbilder av ungen, der den fløy rett over meg. Moro at de valgte Råde som hjem, uttaler han.

Bruker mye tid på forberedelser og kartlegging i forkant

- Jeg bruker en del tid på å kartlegge hvor det er størst sjanse for å få bilder av ørnene.  Jeg har alltid vært god til å observere, og har lært meg at de alltid kommer inn over land når de har fanget fisk. Der er det varm luft som stiger, noe de utnytter for å vinne høyde før de drar mot reiret. På denne måten har jeg fått mange flotte bilder av fiskeørnene når de kommer med både brasme,  gjedde og andre fiskeslag.

Når det kommer til hva som er favoritten, er Tommy klar. - Ørner er nok de jeg liker best å fotografere, men en vepsevåk som kom med ei vepsekake i klørne er nok det bildet som har fått mest oppmerksomhet av andre. Både NRK, Fredrikstad blad, BirdLife Norge og bladet Pensjonisten har laget en sak om akkurat dette bildet.

- Det bildet som jeg sjøl er mest fornøyd med er vår aller minste fugl, fuglekongen, som var i parrings-modus. Da blir hannen så opphisset at den bretter de gule fjærene den har på hodet til side, og oransje fjær kommer til syne. Dette er det ikke mange som har sett, og langt færre som har klart å få bilder av. 

- Og det er jo alltid gøy å ta bilder av kattuglene som er i kassa mi. De har fått unger 8 år på rad nå, og fra verandaen kan jeg sitte og se både kassa og uglene.

Mye fugl også ved Strømnesåsen

- Det er mange fine steder i Råde å observere fugler. Skinnerflo er nevnt, men ved Tomb Jordbrukskole og havna rett nedenfor er det også alltid fugler å se, samt ved Råde Kirke. I tillegg er Amundbukta rett ved Karlshus er også et godt sted. Der er det forøvrig en rampe for sjøsetting av småbåter for de som vil utforske Vansjø, kan Tommy opplyse.

Gledelig nok ligger også Strømnesåsen godt til med tanke på å se ulike fugler. - For dem som velger å bosette seg i Strømnesåsen er det gode muligheter for å se både musvåk, fjellvåk og vepsevåk som svever over huset. En og annen fiskeørn kan nok også komme forbi, de flyr frem og tilbake mellom Skinnerflo og Krogstadfjorden.

Selger bilder til interesserte

Med sylskarpe bilder av fugler i ulike situasjoner, attpåtil tatt her i hjemlige trakter, er det naturlig å tenke seg at det kommer henvendelser om kjøp. 

- Jeg selger noen bilder iblant til private, men har ingen hjemmeside som folk kan kikke på.  Det er Facebook jeg bruker til å dele bildene, også får det heller bli en oppgave til vinteren å utvikle en nettbutikk tenker jeg.

Samtidig viser det seg at den kommersielle oppsiden også har en potensiell nedside.  
- Jeg har blitt gjort oppmerksom på at ved å gi bort bildene mine til kommersielle aktører så frasier jeg meg retten til å være med i foto-konkurranser. Noen av de beste bildene mine kunne sikkert hevdet seg i slike konkurranser (f.eks NM i naturfoto), men bilder som er publisert kommersielt kan altså ikke være med, avslutter Tommy Olafsen.

Vi takker Tommy så mye for praten og ønsker masse lykke til videre i jakten på det neste store øyeblikket.