solid
Foto: PrivatFoto: Privat

Ildsjelene som sørger for skiløyper i Råde og på Strømnesåsen hver vinter

2022-01-18
Vi er ikke bortskjemt med de mest snørike vinterne her i skjærgården, men i Råde finnes det ildsjeler som benytter hver anledning til å få folk ut av sofaen og ut i skiløypene. Bjørn Langbråten og Thomas Syversen er ildsjelene som i over 10 år har sørget flotte skiløyper i Råde og omegn, blant annet i Blåløypa som strekker seg gjennom Strømnesåsen.

Historien bak skiløype-kjøringen

- Det var vel Råde Kommune som kjørte dette tidligere, men så tror jeg det ble overtatt av idrettslaget. Den gang ble det hovedsaklig kjørt opp løyper i Karlshus-området. Jeg bor selv i Saltnes hvor det aldri ble kjørt opp løyper, og ut fra dette så fikk jeg til slutt lov å prøve skuteren og kjørte da opp løyper i Saltnes for førstegang i 2009, innleder Bjørn Langbråten.

Tiltaket hans ble raskt populært i Saltnes, og dermed oppstod ideen om å kjøpe egen snøskuter med sporsetter for bruk i Saltnes . 

- Jeg tok kontakt med alle næringsvirksomheter i Saltnes og lurte på om de ville være med å sponse. Resultatet ble at vi fikk inn 33.000 kroner, hvorpå jeg videre snakket med Råde IL som også var positive til å være med å bidra. Vi kjøpte derfor inn en brukt snøskuter og var i gang fra vinteren 2010. Senere kom også Thomas Syversen som hadde en gammel skuter og lurte på om han også kunne bidra, og slik har det blitt at jeg og Thomas kjører opp skispor i Råde og Saltnes.   

Lokalsamfunnet stiller opp 

- Råde IL har vært med på hele opplegget og snøskuteren er registrert på Råde IL som dekker forsikring, bensin og tilsvarende. De årene hvor det var mye snø så har lokalsamfunnet stilt opp og bidratt med midler, forklarer Langbråten.

At dugnadsånden lever i beste velgående i Råde ble nylig dokumentert da Bjørn opplevde at motoren på snøscooteren havarerte. I løpet av noen dager var store deler av reparasjonskostnadene dekket, takket være Facebook-gruppa Skispor i Råde og Saltnes. Facebookgruppa har nærmere 1700 følgere, så interessen for skigåing er stor.

PS: Ønsker du å bidra til løypekjørerne har Råde IL opprettet Vipps 93895

Her blir skiløypene kjørt opp 

- På kartet nedenfor, som er fra 2011, vises det hvor vi kjørt opp de første sporene. Dette har nok blitt litt mindre i dag, da vi etter en tid så hvor folk gikk på ski. Blåløpa er sterkt prioritert og blir kjørt opp så fort det er nok snø. I de siste årene så har jeg også kjørt opp løyper rundt på Onsøy Golfklubb. De har også vært med og sponse ny sporsetter, 

- Når det er nok snø til å teste blåløypa så er dette etter min mening en av de finere områdene å gå. Ta turen fra Strømnesåsen til Rørfjell med nykjørte løper hvor snøen fortsatt henger på trærne. Når det er lite snø så er Onsøy Golfklubb en perle å gå på. Bakker, bruer og sånn passe kupert gjør den godt egnet til både store og små.  

Stor interesse og fine tilbakemeldinger

- Ski-interessen er stor i Råde og så fort vi får kjørt opp nye løyper så er folk ute. Tilbakemeldingen har vært utrolig bra, alle er veldig fornøyd med å spenne på seg skia hjemme og komme seg ut. 

Til tross for alle timene med scooterkjøring for å lage fine forhold for andre, er det ingen tvil om at Bjørn selv også trives svært godt med ski på beina.

- Ja, jeg er glad i å gå på ski, det er vel kanskje det som har vært drivkraften med sporsettingen. Å få folk ut av sofaen og ut på ski. Jeg har selv gått Birken 5 ganger, samt Vasaloppet, Skarverennet og Oslo Ski maraton, så jeg er mye ute og går på ski også!

Flotte skiløyper i Råde og på Strømnesåsen vinterstidFlotte skiløyper i Råde og på Strømnesåsen vinterstid