solid

Enorme besparelser ved å flytte fra brukt til ny bolig

I 2022 fikk Prognosesenteret AS oppdraget med å undersøke nærmere hvilke hva det innebærer av kostnader ved å bo en brukt bolig versus kostnader ved å bo i en ny bolig. Oppdragsgiver Eiendomsmegler1 ønsket å tilnærme seg bedre kunnskap på feltet og funnene er svært lystig lesing for deg som vurderer å bytte ut enebolig med ny leilighet.

Nordmenn er verdensmestere i oppussing, dels fordi man ønsker forandring, men ofte fordi det er helt nødvendig. Og det er langt i fra gratis. Rapporten viser at bare vedlikeholdskostnadene i løpet av 10 år i en brukt enebolig kan nærme seg hele 500.000 kroner. Undersøkelsen viser nemlig at gjennomsnittlig årlig vedlikeholdskostnad for en enebolig er 47.800 kroner. 

LES OGSÅ: 5 gode grunner til å kjøpe leilighet på Folkestadkollen

Bokostnader blir stadig viktigere for boligkjøperne 

Interessante funn i rapporten peker spesielt på oppvarmings- og vedlikeholdskostnader som relevante for folk som er på boligjakt. Nye boliger har betydelig lavere oppvarmingskostnader sammenlignet med brukte boliger, da de stort sett alltid er bedre isolert.  

Med dagens høye strømpriser vil man derfor kunne spare ytterligere ved å bo i en ny bolig enn i en eldre bruktbolig. Årlige besparelser på oppvarming er beregnet til ca. 15.000 kroner for en leilighet, sammenlignet med en brukt enebolig. 

SE UTVALGET: Sjekk ut leilighetene i boligvelgeren

Mange år med store besparelser foran deg 

Ved å kjøpe en ny bolig vil det normalt ikke være behov for vedlikehold de første 10 årene, og oppvarmingskostnadene vil som nevnt også være lavere sammenlignet med en eldre enebolig. Du kan derfor belage deg på mange år med store besparelser foran deg om du velger å bytte brukt med nytt. 

Når den nye boligen har blitt 15 år gammel har Prognosesenteret lagt til grunn at vedlikeholdsbehovet er 50% av en brukt bolig, og etter 20 år må man påregne 75% av normale vedlikeholdskostnader. 

Ved å bytte ut en eldre enebolig med en splitter ny leilighet på Folkestadkollen, kan du med andre ord spare betydelige beløp på vedlikehold, rehabilitering og oppvarming.