Hva er et smarthus?Hva er et smarthus?

Smarthus - hva er det?

Smarthus er for mange et vidt begrep som kan være litt vanskelig å få tak på hva egentlig innebærer. Enkelt forklart handler det om å utstyre boligen med "smarte dingser" som utfører ønskede handlinger automatisk. Eksempler på slike handlinger er solskjerming, lys- og temperaturstyring, sikkerhetsfunksjoner og adgangskontroll.

Et smarthus skal enkelt og greit vite hvordan det skal oppføre seg. Enten om det er om natten hvor dunkle lys tennes om du må på toalettet, på morgenen, når du lager middag eller bare slapper av. Smarthuset spiller deg den musikken du ønsker å høre – selv om det er forskjellig i hvert rom. Det skaper den rette stemningen med den rette lysatmosfæren, og det sørger for at hvert enkelt rom alltid har rett temperatur, basert på hva du foretrekker.

Hva kreves for å være et smarthus?

Avhengig av hvilken leverandør som leverer smarthus-teknologien, installeres systemet enten som trådløst, kablet eller en kombinasjon. Ved nye bygg planlegges gjerne mest mulig med kabel og minst mulig batteridrevne, trådløse enheter. For deg som bruker vil du ikke merke noen forskjell. Du står også nokså fritt til å velge om du vil ha veggbrytere eller ikke.

Videre er det en hjerne som styrer handlingene som utføres. Denne hjernen vil du få tilgang til gjennom en app i tilfelle du ønsker å se oversikter eller gjøre manuelle endringer. Noen velger å ha et eget nettbrett på veggen slik at man har denne som et kontrollsenter. 

Bo lenge hjemme med velferdsteknologi

Folk flest ønsker å bo lengst mulig hjemme. Og ettersom både Norge og andre land opplever det som kalles eldrebølgen, nemlig at innbyggerne lever lenger enn tidligere, er det utviklet mange smarte løsninger som sørger for økt trygghet for eldre. Ved å skape en mer komfortabel og lettvint hverdag, vil eldre mennesker kunne bli boende lenger på egenhånd og dermed utsette innflytting på et eldrehjem. Slike smarthus-funksjoner kalles velferdsteknologi og innehar fordeler som: 

  • Fremmer uavhengighet
  • Forbedrer trygghet og livskvalitet for eldre og funksjonshemmede
  • Bidrar til å håndtere potensielle farer i og rundt hjemmet
  • Bidrar med med visuelle og hørbare påminnelser
  • Tilbyr en ikke-påtrengende måte å overvåke nære og kjære på
  • Gi trygghet til omsorgs-personell og slektninger

Tilrettelegging for fremtidige muligheter

Skal du kjøpe en ny bolig i dag, enten i form av enebolig, rekkehus eller leilighet, kan det være en god ide å undersøke nærmere hvilke muligheter som finnes innen smarthus. Ved å tilrettelegge for mulighetene står du enda friere dersom du ønsker å tilpasse boligen på sikt. Det er ingen umulighet å tilpasse en eksisterende bolig heller, men du vil kunne møte på noen flere utfordringer.