Slik fungerer en komfyrvaktSlik fungerer en komfyrvakt

Tips fra elektrikeren - Slik fungerer en komfyrvakt

Installatøren Fredrikstad AS er en av byens større elektrikere og et av mange produkter de installerer mye av er komfyrvakt. Fra 2010 er komfyrvakt påbudt i nye boliger, og i denne artikkelen tar de for seg noen hjelpende tips til boligeiere.

Leder for serviceavdelingen til Installatøren Fredrikstad, Kristian Antonsen, ble utfordet til å dele tips og bidra med nyttig informasjon om komfyrvakt. Mange som flytter til en ny leilighet stifter bekjentskap med komfyrvakten for første gang, og er ikke klar over hva de skal med den, hvordan den fungerer eller skal vedlikeholdes.

Hvorfor bruke komfyrvakt?

Tørrkoking og antenning av olje/fett på komfyrer og platetopper er den vanligste årsaken til boligbrann. Komfyrbrann skyldes uforsiktighet, uoppmerksomhet og glemsomhet ved matlaging. Det kan du gjøre noe med! Med komfyrvakt hadde disse komfyrbrannene vært unngått. Regel nummer én er alltid å holde oppsikt med komfyren mens den står på. En brann oppstår svært fort, og den lille tiden du forlater kjøkkenet kan være nok til at ting går veldig galt. Hvis du blir avbrutt i matlagingen, skru ned varmen på kokeplatene.

Renhold av komfyrvakten

Sensoren bør rengjøres ved å tørke vekk smuss/støv. Tar man ned sensoren for å rengjøre vil den gi et signal på at den er fjernet fra plassen sin. Vær obs på at det ikke er store forflytninger som skal til før den varsler en endring eller ikke fungerer som tidligere.

Vedlikehold av komfyrvakten

Det vil variere litt fra komfyrvakt til komfyrvakt, men som oftest drives sensoren med ett CR2032 knappecellebatteri med forventet levetid på inntil 6 år. Ved mange alarmer eller lav temperatur kan levetiden reduseres betraktelig.

Batterialarmen går

Sensoren gir beskjed i god tid før batteriet går tomt ved å pipe en gang i minuttet. Det anbefales å bytte batteri umiddelbart for å unngå utkobling av komfyr/platetopp. Batterialarmen kan utsettes i 12 timer ved å gi sensorknappen et kort trykk. Etter 12 timer vil sensoren alarmere igjen for å minne deg om at batteriet må byttes.

Sensoren er tom for batteri

Hvis du ikke bytter batteri, vil det gå tomt, og komfyren/ platetoppen frakobles (EN-krav). Når dette skjer, vil komfyrstikkontakten avgi alarm (kort og langt ring annenhver gang hvert 5. sekund). Du kan aktivere 5 minutters koketid og avstille komfyrstikk-kontaktens batterialarm ved å slå av komfyrens/platetoppens sikring i 15 sekunder før du slår den på igjen. Etter 5 minutter slås komfyren/platetoppen av igjen. Denne situasjonen vil vedvare inntil batteriet er byttet (EN-krav).

Forsikringsrabatt for komfyrvakt

Noen forsikringsselskaper gir deg rabatt på forsikringspremien hvis du har installert en FG-godkjent komfyrvakt. Sjekk med ditt forsikringsselskap om dette gjelder for deg.

Fakta og statistikk om komfyrbranner

Komfyren er brannversting; 7 394 branner har startet ved matlaging eller gjenstander på/i komfyr fra 1.1.2016 til januar 2020. Én enkel komfyrvakt kan løse problemet og redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk.

Byer med flest komfyrbranner i 2018:

Tall for 2017 i parentes. Fredrikstad var ikke inne på listen over de 10 byene med flest komfyrbranner i 2017 mens Ålesund hadde 27 komfyrbranner og er ute av «topp 10».

Oslo 671 (405)

Bergen 192 (125)

Trondheim 150 (118)

Kristiansand 91 (28)

Stavanger 60 (41)

Drammen 58 (28)

Fredrikstad 54 (ny)

Sandefjord 54 (31)

Bærum 47 (34)

Tromsø 41 (23)