solid
Slik fikser du dører og dørhåndtak som knirkerSlik fikser du dører og dørhåndtak som knirker

Slik fikser du dører og håndtak som knirker i boligen

Knirkende dører og dørhåndtak kan være skikkelig irriterende. Og i en gjennomsnittlig bolig har vi ganske mange dører. Utgangsdør, innerdør, verandadør, skyvedør, skapdør, kjøleskapsdør også videre. Her har vi noen tips til hvordan du kan få det litt mer knirkefritt i heimen.

Det finnes mange måter å utbedre knirkende dører på. Mange har sin faste måte å gjøre dette på, og går gjennom dørene i boligen med jevne mellomrom. For deg som ikke har erfaring med dette fra tidligere, har vi hentet inn 6 forskjellige tips til hvordan du kan fjerne knirking i dører og dørhåndtak.

Smøre døra med smøreolje

Å tilføre olje på hengslene for å stoppe knirkende dører virker som regel alltid. Det er flere måter å gjøre dette på, med i hovedsak smører du enten rett på hengselen (som vist på bildet under, samtidig som du beveger døra frem og tilbake) eller du tar av døren. 

Bestemmer du det for å ta av døra setter du en skrutrekker inn under låsetappen på hengselet og drar døra til deg. Tørk deretter bort støv og annet rask som kan ha festet seg. Når det er gjort smører du inn oljen hengselet ved å ta litt på en fille eller papir. Sett deretter på døra igjen, men husk å sjekke etter om det fortsatt er knirk før du sier deg ferdig. Kanskje må du ha på enda mer. De er lurt å ha noe tørk i nærheten ved eventuell klin og avrenning.

Smøreolje er en klassiker for å fjerne knirking i dørerSmøreolje er en klassiker for å fjerne knirking i dører

Andre gode alternativer mot knirk

Oppvaskmiddel i form av eksempelvis Zalo kan også fungere, det er noe de aller fleste har liggende hjemme. I tillegg er vaselin et altmulig-produkt med vannavstøtende egenskaper som kan gjøre jobben med å fjerne knirking.

Av produkter som ligger litt lenger ut i periferien for mange, har denne bloggartikkelen listet opp både såpestykke, parafinvoks (helst hvit med tanke på farging), olivenolje og WD-40. 

Utbedre knirk i dørhåndtak

På lik linje med hengselet, vil det også i dørhåndtaket kunne oppstå knirk. Det betyr at det gjerne er de samme virkemidlene som nevnt ovenfor som du kan benytte her også. Men, skulle det vise seg at dørhåndtaket sitter løst så må du skru til med skrutrekker eller umbraconøkkel. På kontordøren vår avbildet nedenfor ser du hvor skruene til hvert håndtak er festet.

Dørhåndtak kan også være en kilde til knirking, og trenger stramming og smøring fra tid til annenDørhåndtak kan også være en kilde til knirking, og trenger stramming og smøring fra tid til annen