Kjøkkenekspert og proffselger Glenn fra Studio Sigdal Fredrikstad deler sine beste råd for behandling av kjøkkenets overflaterKjøkkenekspert og proffselger Glenn fra Studio Sigdal Fredrikstad deler sine beste råd for behandling av kjøkkenets overflater

Kjøkkenekspertens beste tips for behandling av overflater

Med nytt kjøkken kommer også gjerne noen spørsmål om rengjøring og vedlikehold av kjøkkenets overflater. Dette er ofte enkle ting man kan ordne selv. Kjøkkenekspert og proffselger i Studio Sigdal Fredrikstad, Glenn Olsen, deler her en rekke gode tips som hjelper deg å ivareta alle kjøkkenets overflater på best mulig vis etterhvert som årene går.

Til daglig rengjøring av dører, skuffefronter, dekksider og lignende trenger man bare tørke over med en fuktig klut som ikke loer, tørk over med en tørr klut til slutt. Ved litt mer omfattende rengjøring bruker man lunkent vann tilsatt mildt rengjøringsmiddel, uten slipemidler. Bruk lite vann og tørk over med tørr klut.

Men hva er mildt rengjøringsmiddel? Zalo oppvask- og kjøkkenspray kan brukes. Vanlig Zalo kan også brukes, men etterlater en såpehinne som samler fett og skitt. Vanlig Zalo er best til oppvasken. De fleste «Universal»-vaskemidlene fra de ulike produsentene kan brukes, og Jif har mange produkter til forskjellige formål. Er det et produkt uten slipemidler, og ikke helt opplagt spesialmiddel, for eksempel Aceton, skal det gå bra. Men er man usikker, er det bedre å spørre om råd enn å vaske bort fargen på kjøkkenet.

Rengjøring av benkeplater i laminat

Hvis man har en benkeplate i laminat kan denne tørkes av med en fuktig klut og et tørt kjøkkenhåndkle. Ved bruk av såpeholdige rengjøringsmidler blir overflaten over tid mer fettete. Fettrestene kan fjernes med laminatrensesett, som brukes ved behov.

Rengjøring av benkeplater i oljet heltre

Har man en benkeplate i oljet heltre anbefales det å kun bruke en fuktig klut. Mildt såpevann kan anvendes på vanskelige flekker, men anbefales ikke da det tørker ut benkeplaten. En oljet heltre benkeplate må også settes inn med olje regelmessig, helst fire – fem ganger i året, for at den skal holde seg pen. Det har etter hvert blitt mer og mer vanlig med hardvoksolje på heltre benkeplater, da slipper man å påføre olje regelmessig. Man trenger kun å kontrollere at hardvoksbelegget er intakt, og eventuelt behandle det området som er slitt. Det er ikke nødvendig smøre hele benkeplaten med hardvoksolje. Følg for øvrig produsentens veiledning om vedlikehold, denne følger med benkeplaten ved levering.

Sett aldri varme gryter, panner eller lignende direkte på benkeplaten, bruk alltid varmeisolerende underlag. Husholdningsmaskiner som avgir konstant varme, for eksempel kaffetrakter, anbefales å ikke sette direkte på benkeplaten. Dette kan medføre misfarging, uttørking og sprekkdannelser.

Behandling av benkeplater av stein

Benkeplater av stein har mange kvaliteter og ulike styrker. En benkeplate i granitt er stein som er tatt direkte fra naturen, den tåler mye både når det gjelder vann og varme. Marmor har også god holdbarhet mot vann og varme, men er ømtålig mot flekker og riper, da marmor er en ganske porøs steinsort. Rester fra mat og drikke kan trenge ned i steinen og det anbefales derfor at den impregneres jevnlig. Kvartskompositt er knust kvarts, fargestoff og bindemiddel, disse platene har høy motstandsdyktighet mot flekker, syrer, riper og slag. Til tross for at steinplater tåler mye og tåler høyere varme enn øvrige benkeplater, anbefaler vi likevel å ikke skjære med kniv rett på benkeplaten eller sette varme kjeler og lignende direkte på platen. Det gir brå og store lokale temperaturforandringer som kan skape spenninger i steinen, som i verste fall gjør at den sprekker.

Og noen generelle kjøkkentips til slutt

Husk også at skuffer og dører vil sige litt med tiden, dette må derfor justeres ved behov. Hvis man merker at døren eller skuffen subber litt borti kanten eller borti en annen dør eller skuff, trenger man bare å skru litt på skruene på hengslene eller på siden av skuffen.

Har man en fuktig klut og er forsiktig med væsker med sterk farge og lignende som kan gi misfarging på overflater, så er det ganske enkelt å holde kjøkkenet pent i mange år fremover.