Hvordan forebygge heksesot i ny bolig?

Når du flytter inn i en splitter ny bolig, hvor alt er ubrukt og alle flater er rene og nymalte - er det klart man ønsker å beholde det slik så lenge som mulig. Små sorte og ofte klebrige flekker på tak/vegger og i skap kan virke svært skjemmende, og vi ønsker å gi dere noen tips på hva dere kan gjøre for å forebygge nettopp dette.

Hva er heksesot?

Heksesot, som av ekspertene blir kalt for kjemisk sverting, er et fenomen som først ble oppdaget på 1990-tallet. Det opptrer ofte som sorte og klebrige flekker, som kan oppstå relativt raskt eller bygge seg opp over tid (da gjerne i vintersesongen). De vanligste stedene man kan oppdage heksesot er ved spikerslag på vegger/tak, i dørsprekker og i blant på lysbrytere. Det kan også oppstå inne i kjøkkenskap eller garderobeskap, og i kjøleskapet ditt. Det man tror er årsaken til at det ofte oppstår i vintersesongen, er fordi det er kaldt ute og tørr luft inne.

Hvorfor oppstår heksesot?

Forskere har foreløpig ikke funnet noen tydelig årsak til dette fenomenet, men det er noen forhold som ofte går igjen der dette oppstår. Blant annet oppstår heksesot oftest i nyoppussede og nye leiligheter og hus. Norsk Hussopp Forsikring forklarer det slik:
"Misfargingen skyldes en kjemisk reaksjon mellom avdamping fra kjemiske forbindelser i bygningsmaterialer (lim, lakk, maling) og fine sotpartikler i luften. Det dannes i luften og legger seg på flater." (hentet fra https://hussoppen.no/skadevoldere/heksesot/)
Det er viktig å presisere at heksesot er helt ufarlig, og det er ingen bygningsskade eller grunn til reklamasjon.

Hvordan forebygge heksesot?

Det aller viktigste for å forebygge dette, er å sikre et godt inneklima med god ventilasjon. Temperaturen i boligen bør være stabil, og den bør ikke ligge på over 23 grader. I følge helsedirektoratets anbefalinger, bør temperaturen innendørs i boligen ligge på maks 20 grader. Det er særlig viktig i vintermånedene å være påpasselig med ventilasjon og temperatur, da det fort kan oppstå tørr luft i boligen. Bruk av stearinlys og peis kan også øke sjansen for heksesot, men det er sjeldent årsaken til at det oppstår.

Hvordan fjerne heksesot?

Når heksesoten først har oppstått, kan den være vanskelig å fjerne. Rengjøring med fettløsende vask kan forsøkes, men i mange tilfeller vil det bli nødvendig å male over. Derfor er det viktig at man kjenner årsaken til at det oppstår, og sørger for stabilt og godt inneklima for å forebygge.