solid
Hvordan forebygge skjeggkre i boligen din? Illustrasjonsbilde: ShutterstockHvordan forebygge skjeggkre i boligen din? Illustrasjonsbilde: Shutterstock

Forhåndsreglene som forebygger skjeggkre i boligen din

De siste årene har det vært et økende problem med forekomst av skjeggkre i norske boliger. Og selv om disse er helt ufarlige, er det ingen som ønsker å få de inn i sitt eget hjem. I dette innlegget vil vi komme med noen tips og råd til hvordan du kan forebygge nettopp dette.

Hva er skjeggkre?

Skjeggkreet ble funnet for første gang i Norge i 2013, og bærer flere likhetstrekk med sølvkreet. Skjeggkreet er større, mer «skjeggete» og har lengre haletråder enn sølvkreet, og blir derfor betegnet som en robust storebror. I tillegg tåler det bedre et tørrere miljø, og skjeggkreene kan derfor trives i hele huset.

I Norge lever skjeggkre kun innendørs, og de blir stadig mer og mer vanlig i norske hjem. De skjeggete insektene er så godt som altetende, og kan derfor være vanskelig å bli kvitt. Heldigvis er de helt ufarlige, og under normale forhold gjør de lite skade. Men allikevel oppleves de som ekle og ubehagelige, og kan av den årsaken forringe boligens verdi.

Hvordan forebygge forekomst av skjeggkre? 

Det finnes flere ting man bør tenke på for unngå å få med seg skjeggkre inn i boligen.
1. Da det er aktivitet av skjeggkre på lager rundt i Norge og utenlands vil det være spredning av skjeggkre fra kjøp av produkter. Ofte er disse produktene pakket inn med pappemballasje. Skjeggkre kan livnære seg av cellulose, og dermed overleve lenge i emballasje av papir. Selv der det ikke er næringskilder kan voksne skjeggkre overleve i opptil 9 måneder uten mat! Ut i fra dette, anbefales det å alltid pakke ut produkter i pappemballasje utendørs.
2. Skjeggkre trives særlig godt på steder hvor det er et fuktig og varmt miljø. Dersom du er på treningssenter, i svømmehallen eller lignende steder, bør du sørge for at bagen du har med deg er lukket når du setter den fra deg i skapet.
3. Mange kontorer vil også ha bestander med skjeggkre. Sørg for at pc-vesken din eller andre ting ikke blir stående på gulvet, særlig over natten da skjeggkre trives ekstra godt i mørket.
4. På reise. Både i Norge og i utlandet kan det finnes skjeggkre på hoteller og lignende steder. Ha derfor kofferten mest mulig lukket. Mistenker du at du kan ha fått med deg skjeggkre hjem fra turen, kan de lønne seg og kaste alle klærne i vaskemaskinen. Selve kofferten kan varmebehandles med en hårføner eller legges i fryseren ett par dager dersom det er plass.

Hva kan du gjøre dersom du oppdager skjeggkre i boligen din?

 Fortvil ikke - det finnes tiltak du kan sette inn dersom du skulle oppdage skjeggkre i boligen din.
1. Limfeller. Disse kan bidra til å avdekke hvor skjeggkreene oppholder seg, og redusere antallet. Tenk dog på at åtet tørker inn etter noen uker og må derfor fylles på igjen.
2. Støvsug ofte! Som nevnt over, er skjeggkreet altetende. Prøv å minimer tilgangen på alt den kan livnære seg på, som matrester, døde insekter, planteavfall, støv og lignende.
3. Fjern eventuelle gjemmesteder. Skjeggkre elsker å gjemme seg på mørke og små steder. Tett lister og reparer gulvbelegg hvis det er sprekker som skjeggkre kan gjemme seg i.
4. Hold fuktighet og temperatur nede der det er mulig. Skjeggkre trives aller best i et varmt og fuktig klima.

For mer informasjon om skjeggkre, kan du lese mer her:
http://www.skjeggkre.info/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=108
https://hussoppen.no/skadevoldere/insekter/skjeggkre/
https://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/skadedyr/skjeggkre-unnga-a-fa-dem-hjem/