Statsforvalteren trekker innsigelsen mot Parkkvartalet
En innsigelse er en formell protest fra f.eks. Statsforvalteren mot kommunale bygge- eller arealplaner når de strider mot viktige nasjonale eller regionale interesser. Konsekvensen av å innføre en innsigelse er at planen stoppes midlertidig og ikke kan vedtas før konflikten er løst.
Lettet prosjektleder ser fremover
Solid Eiendoms prosjektleder for Parkkvartalet, Liza Kjenne, er glad for at statsforvalteren har landet ned på denne avgjørelsen. - Sarpsborgs nye renseanlegg på Alvim skal stå klart til bruk fra 2027, i god tid før våre boliger vil stå klar til innflytting. Vi har hele tiden argumentert for at dette aldri har vært et problem for vårt prosjekt, og er glade for å kunne jobbe videre uten innsigelsen hengende over oss.
Bakgrunn for innsigelsene knyttet til nitrogenrensing
Statsforvalterens innsigelser mot flere utbyggingsprosjekter i Sarpsborg, inkludert Parkkvartalet, har sitt utspring i strengere krav til rensing av nitrogen i kommunale avløpsanlegg – spesielt ved Alvim renseanlegg, som i dag er overbelastet. Dette er en konsekvens av EUs avløpsdirektiv og nasjonale miljømål om å redusere utslipp til sårbare fjorder og vassdrag.
Ifølge Statsforvalteren vil ethvert nytt påslipp i det overbelastede nettet bety en bevisst økning i ulovlig utslipp, noe som er i strid med regelverket. Derfor har det blitt fremmet innsigelser mot utbyggingsplaner som innebærer økt avløpsbelastning, inntil renseanlegget er oppgradert (forventet ferdig 2027).
Kongsberg-saken – en viktig presedens
Kongsberg kommune stod overfor en liknende situasjon, hvor Statsforvalteren satte ned foten for nye utbygginger på grunn av rensekapasitet og nitrogenkrav. Kommunen tok saken til Klima- og miljødepartementet og vant frem, med argument om at det ikke finnes klare hjemler for å avvise nye boligprosjekter basert på nitrogenutslipp alene, når det ikke er dokumentert vesentlig forurensningsfare.
Denne avgjørelsen har blitt et viktig referansepunkt for andre kommuner og prosjekter i lignende situasjoner – inkludert Sarpsborg – og kan ha bidratt til at Statsforvalteren nå i noen tilfeller trekker tilbake innsigelser, så lenge det foreligger avbøtende tiltak eller særskilt dokumentasjon.