solid

Søndagstips - Skattejakt i Bymarka

2020-11-02
Om du ikke kjenner til Geocaching så har du noe å glede deg til. Konseptet innebærer nemlig verdens største skattejakt, passer for store og små og kan gjøres nærmest overalt og når du vil.

Konseptet er sammenlignbart med orientering, men i stedet for å lete etter poster ved hjelp av kart og kompass brukes GPS-koordinater og mobilen. Geocachene, i form av hylser, bokser eller lignende, gjemmes i ulike vanskelighetsgrader og stedet markeres deretter i kartet på appen og nettsiden Geocaching.com.  Appen er gratis og kan lastes ned i App Store eller Google Play. I appen finner du også hint og du kan lese hva andre som har funnet den har skrevet.

På verdensbasis finnes det over 3 millioner geocacher og i Norge er det over 80.000 av dem (pr april 2019). Der geocachen er en boks ligger det gjerne noen små «skatter» i form av alt fra klinkekuler til kinderegg-leker. Før dere drar på tur, ta gjerne med noen ting som kan byttes, samt en blyant. I de fleste geocachene er det en skriveblokk hvor man fysisk kan bekrefte at man har funnet den.

Den mest besøkte geocachen i Norge ligger forøvrig på Operahuset i Oslo.


Mange Geocacher også i Fredrikstad

Fredrikstad, Bymarka og Oredalen er intet unntak for Geocaching, og man har mange timer foran seg om man ønsker å finne dem alle. Det finnes forskjellige utgangspunkt for å lete, noen drives av konkurranse og vil ta flest mulig fortest mulig mens andre velger å lete kombinert med en utflukt og nistepakke.

De grønne ikonene viser hvor det ligger en Geocache, mens de grå ikonene er muligheter som kun er tilgjengelig for betalende medlemmer. På skjermbildene under ser vi tydelig det enorme utvalget som finnes rundt Fredrikstad Sentrum og Bymarka. Til venstre er det zoomet inn på Oredalen.

Det miljøvennlige aspektet

Grunnleggerne bak Geocaching lanserte i 2002 Cache In Trash Out (CITO), et miljøinitiativ som støttes av geocachere verden over. Gjennom en rekke arrangementer har brukerne kombinert geocaching med søppelplukking for å bevare naturen slik den egentlig skal være. Siden lanseringen har over 333 000 mennesker meldt seg frivillig til 16 000 CITO-arrangementer og mer enn 8 millioner liter søppel er samlet inn!  

Ordforklaringer:
Geocaching = geo: jorden, cache: gjemmested
Geocache = Et objekt (hylse, boks etc) som er gjemt med ulik vanskelighetsgrad
FTF = First To Find (førstemann til å finne cachen)
TFTC = Thanks For The Cache (takk for cache)
DNF = Did Not Find (Fant den ikke)