Hva må du ha klart før salgsstart av drømmeboligenHva må du ha klart før salgsstart av drømmeboligen

Hva må du ha klart før salgsstart av drømmeboligen?

2021-01-01
Er du på husjakt og venter på at drømmeboligen skal dukke opp, er det noen forberedelser det lønner seg å ha gjort unna først. Dette gjelder spesielt i de tilfellene hvor det er mange om beinet og tiden er dyrebar. Eiendomsmegler Daniel Lislerud går her nærmere inn på de to viktigste tingene du bør ha klargjort.

Finansieringsbevis

Det er få som har hele kjøpesummen stående på konto. De fleste trenger derfor et finansieringsbevis fra en bank, som yter mellomfinansiering.

Noen ganger kan det ta noen dager å få på plass dette. Et slikt bevis er derfor veldig lurt å ordne med i god tid før salgsstart.

Da vet utbyggeren og eiendomsmegleren at du har finansieringen klar og at det er trygt å selge til deg, også slipper du å se at noen andre stikker av med den boligen du vil ha. Dette er en tjeneste som mange aktører kan tilby, blant annet Eiendomsmegler1 og Sparebank1.

Foreta en verdivurdering

Ofte må banken vite hva din nåværende bolig er verdt, for å gi deg finansieringsbevis til å kjøpe ny bolig.

Det banken spør etter da, er en e-takst. En E-takst er en enkel verdivurdering som utarbeides i forbindelse med refinansiering av lån og lignende forhandlinger med banken. Den inneholder ingen form for teknisk vurdering av boligen, men legger sammenlignbare salg til grunn for verdifastsettelsen. Bankene vil, ved refinansiering, gjerne kreve E-takst, fordi de da har et system som viser om taksten avviker mye fra gjennomsnittet.

Eiendomsmegler 1 kan reise hjem til deg, for å lage en slik e-takst, som banken din trenger.