Første runde av Moss Lufthavn, Rygge avsluttes i disse dager. Men visste du at Rygge flyplass slett ikke var mosseområdets første bevingede forretningsidé? Skru klokka tilbake til 1935. Skulle du avsted på ditt livs store utlandseventyr, eller kanskje på en lengre innenriks ekspedisjon, var toget for sinker. Da pakket du kofferten, tok passet i lomma og satte kurs mot stranda. Nærmere bestemt Rosnestangen på Jeløy. Rett nedenfor de nye boligene i Perlebukta lå nemlig Moss Flyvehavn. En sjøflyhavn som tatt ut av en Biggles-roman.

Først og fremst var det posten som fikk vinger herfra, og lufthavnen var faktisk landets første flypostkontor. Det er vanskelig å finne nøyaktige kilder, men mye tyder på at driften foregikk i et par års tid fra 1935 til 1937 før flyhavnen ble lagt ned pga dårlig lønnsomhet. Herfra var det anløp et par ganger om dagen av nord- og sydgående flyruter: Oslo- Bergen og Oslo- Göteborg. Dessuten var det ikke bare posten som fikk plass. 18 passasjerseter var tilgjengelig, og i god modernistisk ånd trosset modige mossinger den knapt definerte flyskrekken med dødsforakt. Det var nemlig ikke så mye som minnet om dagens behagelige luftfart. Alt som hindret tyngdekraften i å få overtaket, var noen skarve blikkplater, en propellmotor som trengte nogenlunde smul sjø og raust med tilløpsfart for å gå klar av vannflaten, og minst én pilot med koordinasjonsevne godt over gjennomsnittsbefolkningen. Flyvertinnene var fortsatt husmødre og tax-free utsalget mer eller mindre begrenset til kapteinens vestlomme.

Men én ting bar sjøflyhavnen på Rosnes bud om: Luftfarten var kommet for å bli. Det var ikke mer enn 23 år siden norges første flytur ble gjennomført, også den i samme luftrom, og drøye 30 år siden mennesket såvidt lettet med brødrene Wright i 1903. Siden har ingen sett seg tilbake. Mot slutten av 2. verdenskrig kom jet-motoren for alvor i bruk, av de fleste regnet som en norsk oppfinnelse (Ægidius Elling), og i 1968 bryter vi gjennom atmosfæren og lander på månen. Luftfart var blitt til romfart. Og selv om mange vendte nesa mot skyene fra Rosnestangen, har hittil ingen satt kursen mot det ytre rom herfra.

Etterhvert er det imidlertid mange som har drevet litt romforskning i åsen ovenfor, og funnet seg et lekkert rom, eller tre, i en av boligene i Perlebukta. Det har ført til at alt som har vært lagt ut for salg er solgt. Nå kommer det imidlertid mer. Vær tidlig ute og meld deg på interesselisten. Det kan lønne seg!

 

Foto: Widerøe’s Flyveselskap AS / Østfold fylkes billedarkiv