Hva har Edvard Munch, Theodor Kittelsen, Christian Krohg, Hans Gude, samt forfattere som Nils Kjær og Herman Wildenvey til felles? De fant alle inspirasjon til livet og kunsten på Jeløy. Det kan så absolutt du også. Stadig fler benytter sjansen og bosetter seg like godt i fjordparadiset.

KUNSTNERISK SAMLINGSPUNKT
At Jeløy har en fortid som tumleplass for kunstens aktede (og i sin samtid kanskje ikke fullt så verdsatte) utøvere, er ikke så rart. Dronningen av Oslofjordens øyrike tiltrakk seg både malere, forfattere og poeter på jakt etter såvel motiver som inspirasjon og rekreasjon. Mens Munch ganske enkelt flyttet hit og arbeidet intenst på Jeløy i en periode som spant seg over 3 år, var andre kunstnere mer eller mindre flyktig innom. Ofte på bakgrunn av invitasjoner. Med sine mange lystgårder har Jeløy nemlig en gjestfri tradisjon, og spesielt én av disse ble et samlingspunkt for kunstnere på tvers av sjangere. Kubberød Gård, i sin meste belevne periode med konsul Christen Sandberg som vert, ble et sant samlingspunkt av høy kunstnerisk klasse. Omgitt av vidgjeten Jeløy-natur og med et solid rykte for sin evne til å skape god stemning, likte Sandberg å omgås kunstnere og bohemer. Kanskje bunnet noe av den sosiale preferansen i hans lett tilslørte lidenskap for å skrive, for Sandberg var også forfatter under pseudonym.*

NÆRHET TIL TIGERSTADEN
Da som nå, lå noe av Jeløys tiltrekning i det praktiske ved at den vakre øya lå tett på Kristiania. Særlig etter at jernbanen entret byscenen i 1879. Jeløy ble et naturlig tilfluktssted for hovedstadsfolk på jakt etter det gode livet. Ikke minst for strevende kunstnersjeler med behov for en pause i jaget etter annerkjennelse i Tigerstaden – kallenavnet som samtidens dikterhøvding Bjørnstjerne Bjørnson fikk skylden for å ha skapt.

Godt over 100 år senere kan vel noen og enhver føle på «rovdyrangsten» når hverdagspresset skrur seg til, og i takt med stadig kortere reisetid (45 minutter med tog) til Tigerstaden velger et voksende antall å finne sin bolig og inspirasjon på Jeløy. Her hvor Oslofjorden åpner seg mot havgapet med øya liggende som en grønn aksent – bare en liten kanal unna å være smeltet sammen med Moss by, merkes populariteten. Det bekreftes av byens meglere. I Perlebukta, boligprosjektet på Jeløy, ble siste byggetrinn revet vekk på kort tid. Nå legges det ut nye 20 leiligheter, og pågangen er allerede stor.

FORTSATT ET SENTRUM FOR LIVET, INSPIRASJONEN OG KUNSTEN
I dag er Jeløy fortsatt uløselig knyttet til kunst og kultur. Øya huser flere gallerier, med Galleri F-15 på Alby som nasjonalt annerkjent aktør. Moss by har i tillegg vært initiativtaker og vertskap for samtidskunstfestivalen Momentum, og har et rikt kulturliv innen teater og musikk. Midt i den grønneste delen av øya, tett på strand og sjø og i nær kontakt med byen, har du nå muligheten til å suge til deg den høyt skattede Jeløy-inspirasjonen på permanent basis. Beliggende på området som en gang huset nok en sagnomsust lystgård, Rosnes gård (som bla. var vertskap for flere konger), finner du nå spennende leiligheter i fantastiske omgivelser. Perlebukta henter navnet sitt med rette: Her får du en fantastisk beliggenhet midt på Oslofjordens sanne perle. Kom, se – og kjenn på inspirasjonen!