I et land spekket med skipsverfthistorie, står Moss og Jeløy som hjemby til en av de største verftene. Med en naturlig skjermet havn har Mossesundet vært både fødested og "pit-stop" for stolte skuter av såvel tre som metall. I dag reiser det seg boliger i området tett på det som var Moss Værft og en myldrende skipsbyggeplass. Er du av typen som liker å sette sjøbein, kan du finne et nybygd hjem til både deg og skuta di her. Vel og merke hvis du er rask nok…

Moss Værft ble etablert i 1870 selv om Mossesundet, med sitt beskyttede farvann, nok har blitt benyttet til vedlikehold og kjølhaling av skuter lenge før selskapets historie tok til. Historisk var området forøvrig også utgangspunktet for Varna Skipreide, en del av et skipsbasert forsvar- og mobiliseringssystem, med røtter fra Magnus Lagabøtes tid. Her har både vikingenes langskip og seilskuter prydet det allerede vakre sjøpanoramaet som utgjør mossesundet. Med sin 1100 ansatte på det meste, var Moss Værft en betydelig arbeidsgiver i distriktet. Her ble skip med størrelser opp til nesten 30.000 BRT bygget og sjøsatt helt frem til portene ble lukket i 1987. De historiske bildene forteller om høy aktivitet i bukta innerst i mossesundet, og etterhvert som sjøfartsnasjonen Norge fikk mer enn vind i seilene, og rederiene bestilte maskindrevne «arbeidshester» i store antall, vokste virksomheten raskt i samme takt.

Men Jeløy er mer enn gammel skipsindustri og skutetradisjon. Med sin strategiske beliggenhet ved innløpet til indre Oslofjord, er øya et fantastisk utgangspunkt for fjord og åpen sjø, og i tillegg fabelaktig vakker med herregårdstradisjoner, kulturlandskap, frodig skog og et uvisst antall strender for båt- og badefolket. Det er slik den har gjort seg fortjent til kallenavnet «Oslofjordens perle». At den ligger knappe 45-50 min med bil eller tog fra hovedstaden og kan skilte med lavere boligkostnader, gjør også at stadig fler ser på Jeløy og Moss med nye øyne.

Er du fritidsbåtentusiast, eller kanskje går og drømmer om båt og sjø, ligger Jeløy og venter på deg. En sjelden mulighet til å investere i ny bolig i dette fjordparadiset finner du i nabolaget til tidligere Moss Værft og tett på en av øyas største båthavner. Boligprosjektet Perlebukta har blitt et vakkert boligområde med ulike typer bebyggelse, og siste byggetrinn ut består av smekre firemannsboliger og en åttemannsbolig.

Legg turen innom på visning, og sjekk ut Jeløy og et fantastisk boligområde. Kanskje ligger ditt nye hjem og liv ved sjø og strand – på Oslofjordens sanne perle!

 

Foto: Anders Beer Wilse / Norsk Folkemuseum