Jeløy - Oslofjordens perle

Moss er en fjordby. Her har livet alltid vært preget av sin beliggenhet med nærhet til sjø og åpent hav. Ikke minst i egenskap av Jeløy, som har vært aktivt oppsøkt som et spesielt idyllisk sted å trekke seg tilbake og nyte godene som øya byr på. Jeløys rykte for sine mange lystgårder og vakre kystnatur er blitt en del av Norges kulturhistorie, og svært attraktivt sted å besøke.

Med en bolig på Verkstoppen, er du kun 10 minutter unna Jeløy med bil. Hit kan du ta turen for en spasertur i fantastisk kystnatur, eller en deilig dukkert i sjøen. På Jeløy kan du også oppleve flotte og historiske herregårder, kunstutstillinger og mye mer. 

Kyststien på Jeløy  

Hvis man virkelig ønsker å oppleve den flotte kystnaturen som Jeløy har å by på, kan man benytte kyststien som starter ved kanalbroen i sentrum av Moss. Kyststien byr på et variert kulturlandskap, og her får du oppleve alle godene Moss og Jeløy har å by på. Frodig natur, flotte herregårder med åkre og steingjerder, og ikke minst deilig sjøluft og flott utsikt.

Røed Gård med røtter fra 1300-tallet

Historiske Røed Gård på Jeløy har røtter helt tilbake til slutten av 1300-tallet. Hovedhuset på gården ble oppført i 1723, og 300 år senere fremstår huset med et uendret utseende. I 1897 kjøpte kunstmaler Hjalmar Fries Schwensen gården, og flere endringer ble gjort i hovedhuset. Familien Mamen kjøpte gården i 1975, og etter lang tid med restaurering ble gården utviklet til et populært sted for kultur og kunst.  

Her finner man både Café Røed Jeløy, et svært populært spisested, og Galleri Røed Jeløy som inspirerer knustinteresserte og fremmer nye talenter. Gården kan også by på flere små og unike butikker, og skal du holde selskap har gården utleie av lokaler til alt fra dåp og bryllup. Les gjerne mer om Røed Gård på RØED PÅ JELØY

Anerkjente Alby gård og Galleri F15 

En annen kjent herregård på Jeløy er Alby gård, som huser det kjente galleriet Galleri F15. Galleriet ble opprettet i 1966, og er et av de eldste og mest tradisjonsrike institusjonene for samtidskunst i Norge. Galleri F15 viser ulike utstillinger, med fokus på både norsk, nordisk og internasjonal samtidskunst. Les gjerne med om galleriet her ⟶ Galleri F 15

Hovedhuset på Alby gård ble bygget i 1866, men gården ble nevnt allerede på slutten av 1200-tallet. Med sin unike beliggenhet er dette en av de flotteste herregårdene på Jeløy, og et perfekt sted å kombinere kunstopplevelser og spektakulære naturopplevelser. Det er også en kafè knyttet til galleriet, hvor man får kjøpt den berømte Albykringlen. Hageanlegget byr også på en flott park/hage hvor man kan nyte utsikten til Oslofjorden.

Søndre Jeløy Landskapsvernområde 

Søndre Jeløy ble i 2015 kåret til Moss kommunes mest attraktive friluftsområde. Området ble fredet i 1983, grunnet sin unike flora og dyrearter. Berggrunnen er av vulkansk opprinnelse, og ved de mange herregårdene finner man kulturbetingede enger, dyrket mark og unik natur langs sjøkanten. Det er registrert 220 fulglearter i området, og en tredjedel av disse er rugende. Søndre Jeløy er også svært populært for sommerfuglentusiaster, da området har et av de rikeste lokalitetene i landet. Det finnes både løvskog og barskog her, og i sommermånedene er det mange strender å velge imellom for et forfriskende bad.

Rett og slett et paradis for naturinteresserte, hvor mulighetene er uendelige og opplevelsene mange! 


Kilder
Wikipedia , Visit Oslofjorden , Moss Kommune