solid

Sopptur i Fredrikstadmarka

Boligene på Rådalsåsen ligger naturskjønt plassert med Fredrikstadmarka som nærmeste nabo, og denne årstiden er ideell for en sopptur like utenfor dørstokken. Vi har tatt en prat med biolog og soppsakkyndig Morten Jødal, om hva man bør tenke på før man drar ut for å plukke sopp.

Morten Jødal driver foretaket Soppgleder, og har holdt soppkurs for ivrige sopplukkere mellom 2003 og 2021. På hjemmesiden hans kan man lese enda mer om plukking av sopp på en sikker måte, voksesteder, behandling av sopp, oppskrifter, soppforgiftning, forvekslinger og annen nyttig soppinformasjon. 

Hvor lenge varer soppsesongen, og har du noen tips til uerfarne sopp-plukkere? 

- Soppsesongen starter allerede i mai, og varer helt til frosten kommer. Den beste tiden er vanligvis i august, men soppen er helt avhengig av nedbør. Derfor er det sopp å finne i den tiden det er vått i bakken. Når man skal ut å plukke sopp, bør man ha med seg en kurv til å legge soppen i,  og en kniv så man får renset soppen med en gang. Dette vil spare deg for mye tid når du kommer hjem. Utover i oktober kommer traktkantarellen, dersom regnet dukker opp. Denne arten plukkes lettest med saks.

Hvilke steder bør man lete etter sopp, og har du noen råd for en vellykket sopptur? 

- Det finnes mest sopp i granskogen, gjerne med innslag av bjørk, og med mose og litt gress på bakken. Men sopp er å finne i all type skog, samt på gressplener.

Jeg anbefaler alle å kjøpe en god soppbok, og få hjelp til artsbestemmelse med appen "soppkontroll", fra Norges sopp- og nyttevekstforbund. Eller så man kan dra innom en soppkontroll, sier Morten.

God sopptur til store og små!