solid

Sistegangskjøperen

2022-01-24
Stadig flere eldre ønsker å flytte fra en tungvint enebolig med mye vedlikehold, til en ny leilighet med moderne fasiliteter. Samtidig er det mange som kvier seg for å ta steget og selge eneboligen de har hatt i mange år. Vi har tatt en prat med eiendomsmegler Daniel Lislerud fra Eiendomsmegler 1, om hva som kjennetegner sistegangskjøperen og hvorfor man ikke bør vente for lenge med å flytte fra hus til leilighet.

Forskningsresultater fra Nova (Oslo Met) utarbeidet av Lars Gulbrandsen, Hans Christian Sandlie og Jardar Sørvoll viser at de eldre kan bidra til en bærekraftig velferdsstat ved å selv flytte inn i aldersvennlige boliger. Å flytte til en bolig som er tilpasset for alderdommen, vil utsette behovet for hjelp og gjøre at flere kan bo hjemme lenger. Det vises til at eldre vil få en økt livskvalitet ved å kunne bo flere år i sitt eget hjem, i stedet for å måtte flytte til en omsorgsbolig.

Hva kjennetegner sistegangskjøperen?

Stadig flere eldre flytter fra eneboligen sin og inn i en mer pensjonistvennlig leilighet, disse blir et eget segment i boligmarkedet som kalles for sistegangskjøpere. Ifølge Daniel Lislerud, eiendomsmegler hos Eiendomsmegler 1 i Fredrikstad, er det flere ting som kjennetegner disse kjøperne. 

– Noen er ute i god tid, og vet akkurat hva de vil ha og i hvilket område. Andre har tviholdt på huset sitt og liker ikke tanken på å flytte. Etter hvert må de ha stadig mer hjelp fra barna til å holde hus og hage i stand. Her ser jeg ofte at det er barna som tar initiativet og at de over tid har fått med seg foreldrene på visning. Det har ofte kommet så langt, at mor/far synes det er skremmende og nytt og skulle flytte. Sammen med barna finner de kanskje en leilighet de synes er fin. For andre kan selve prosessen med å kjøpe bli så vanskelig å forholde seg til at mor/far går litt i lås og ikke klarer å ta en beslutning.

Daniel Lislerud, Eiendomsmegler 1 Fredrikstad Daniel Lislerud, Eiendomsmegler 1 Fredrikstad


Hva er de viktigste kriteriene når eldre (60+) skal kjøpe bolig?

Det som går igjen som det viktigste når eldre skal kjøpe ny bolig, er alt på ett plan, heis helt opp til boligen og generelt mindre behov for vedlikehold, slik som plenklipping, snømåking, maling og lignende. For de aller fleste er det også et kriteria med nærhet til familie og venner, samt nærhet til butikker.

Hvorfor bør man ikke vente for lenge med å flytte fra hus til leilighet?

- Mange har en tendens til å vente så lenge at helsa svikter og det er absolutt nødvendig å flytte. Da vil man ofte behøve hjelp fra familien for å finne noe fort. Siden det nå haster, så fører det ofte til at man ender opp med det første og ikke nødvendigvis det beste, som kommer på markedet. Hadde man kjøpt leilighet noen år tidligere, så kunne man i stedet fått seg en bedre leilighet med kortere vei til familie og venner.

- Kjøp ny leilighet før helsa svikter

Lislerud forteller om sine egne foreldre som var tidlig ute og kjøpte seg en leilighet i et nyboligprosjekt. De fikk da velge seg akkurat den leiligheten de ønsket seg. På kjøpstidspunktet gikk det fint for de med hus og hage, men det var da ca. 2 år til beregnet ferdigstillelse. Når leiligheten nærmet seg ferdig var de svært fornøyd med å ha kjøpt da de gjorde, siden de innen overtagelse fikk behov for en lettstelt leilighet raskere enn forventet. – Nå slipper de snømåking, gressklipping og generelt vedlikehold. Som en bonus er også strømutgiftene betydelig lavere, avslutter megleren.